Vařená hovězí plec s Iberijským špekem

48
- reklama -

Suroviny
6 porcí

1 kg hovězí plece
20 dkg jemně nakrájeného Iberijského špeku
1 lžíce Dijonské hořčice
2 cibule
nové koření
bobkový list
celý pepř
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso odblaníme a svážeme do tvaru válečku, aby hezky po uvaření drželo tvar.


    Zobrazit celý recept

  2. Maso osolíme, opepříme a potřeme na povrchu Dijonskou hořčicí.

  3. Do menší pánve dáme rozpustit na malé kostičky nakrájený Iberijský špek. Jakmile pustí sádlo, což jde oproti jinému špeku velmi rychle, vložíme maso a ze všech stran ho necháme zprudka opéct.

  4. Když je maso opečené, přendáme ho do tlakového hrnce.

  5. Ve výpečku necháme opéct nakrájenou cibuli. Jakmile se cibule opeče do zlaté barvy, tak ji přelijeme i s vyškvařeným špekem na maso do tlakového hrnce.

  6. Přidáme 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře a 2 bobkové listy. Podlijeme vodou do 3/4 výšky masa a tlakujeme cca 35 minut, tedy do měkka.

  7. Maso poté vyjmeme a udržujeme teplé.

  8. Vzniklou šťávu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.

  9. Přidáme v trošce studené vody rozmíchanou lžíci hladké mouky a necháme takto zahustit.

  10. Po 15 minutách jemného varu je omáčka hotová a již ji jen přecedíme přes jemné sítko, aby byla opravdu jemná a dokonalá.

  11. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a podáváme s nakrájenými plátky hovězí plece.
    Vhodná příloha je rýže nebo i opečené vařené brambory.