Suroviny
6 porcí
- 1 kg hovězí plece
- 20 dkg jemně nakrájeného Iberijského špeku
- 1 lžíce Dijonské hořčice
- 2 cibule
- nové koření
- bobkový list
- celý pepř
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso odblaníme a svážeme do tvaru válečku, aby hezky po uvaření drželo tvar.
-
Maso osolíme, opepříme a potřeme na povrchu Dijonskou hořčicí.
-
Do menší pánve dáme rozpustit na malé kostičky nakrájený Iberijský špek. Jakmile pustí sádlo, což jde oproti jinému špeku velmi rychle, vložíme maso a ze všech stran ho necháme zprudka opéct.
-
Když je maso opečené, přendáme ho do tlakového hrnce.
-
Ve výpečku necháme opéct nakrájenou cibuli. Jakmile se cibule opeče do zlaté barvy, tak ji přelijeme i s vyškvařeným špekem na maso do tlakového hrnce.
-
Přidáme 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře a 2 bobkové listy. Podlijeme vodou do 3/4 výšky masa a tlakujeme cca 35 minut, tedy do měkka.
-
Maso poté vyjmeme a udržujeme teplé.
-
Vzniklou šťávu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
-
Přidáme v trošce studené vody rozmíchanou lžíci hladké mouky a necháme takto zahustit.
-
Po 15 minutách jemného varu je omáčka hotová a již ji jen přecedíme přes jemné sítko, aby byla opravdu jemná a dokonalá.
-
Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a podáváme s nakrájenými plátky hovězí plece.
Vhodná příloha je rýže nebo i opečené vařené brambory.