Suroviny
- 50 dkg hladké mouky
- 20 dkg másla
- 5 dkg moučkového cukru
- 1 celé vejce
- 2 žloutky
- 1 kostka droždí
- 100 ml mléka
- špetka soli
- 1 skořicový cukr
- vejce na potření
- Náplň:
- hrst sekaných mandlí
- hrst rozinek
- hrst krájených sušených meruněk
- hrst sušených brusinek
- rum
Postup přípravy receptu
-
Než začneme zpracovávat těsto, připravíme si náplň – rozinky, meruňky a brusinky namočíme alespoň na hodinu do rumu. Krásně nabobtnají a budou mít lepší chuť.
-
Nakonec do náplně vmícháme sekané mandle.
-
A jdeme připravovat těsto – Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek.
-
Mouku smícháme se solí a skořicovým cukrem, přidáme vejce a žloutky a vlahé rozpuštěné máslo.
-
Smícháme s kváskem a vypracujeme těsto, které necháme nakynout.
-
Nakynuté těsto rozválíme, dáme doprostřed náplň a smotáme jako štrůdl.
-
Vznikne nám podlouhlý válec, který stočíme do kruhu a konce k sobě přiděláme rozšlehaným vejce.
-
Celé potřeme rozšlehaným vejcem a venkovní stranu nařízneme ostrým nožem.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě.
Poznámka od kuchařky
Inspiraci jsem čerpala z Knihovničky receptů z roku 2008