Vánoční věnec

57
- reklama -

Suroviny

50 dkg hladké mouky
20 dkg másla
5 dkg moučkového cukru
1 celé vejce
2 žloutky
1 kostka droždí
100 ml mléka
špetka soli
1 skořicový cukr
vejce na potření
Náplň:
hrst sekaných mandlí
hrst rozinek
hrst krájených sušených meruněk
hrst sušených brusinek
rum

Postup přípravy receptu

  1. Než začneme zpracovávat těsto, připravíme si náplň – rozinky, meruňky a brusinky namočíme alespoň na hodinu do rumu. Krásně nabobtnají a budou mít lepší chuť.


    Zobrazit celý recept

  2. Nakonec do náplně vmícháme sekané mandle.

  3. A jdeme připravovat těsto – Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek.

  4. Mouku smícháme se solí a skořicovým cukrem, přidáme vejce a žloutky a vlahé rozpuštěné máslo.

  5. Smícháme s kváskem a vypracujeme těsto, které necháme nakynout.

  6. Nakynuté těsto rozválíme, dáme doprostřed náplň a smotáme jako štrůdl.

  7. Vznikne nám podlouhlý válec, který stočíme do kruhu a konce k sobě přiděláme rozšlehaným vejce.

  8. Celé potřeme rozšlehaným vejcem a venkovní stranu nařízneme ostrým nožem.

  9. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Poznámka od kuchařky

Inspiraci jsem čerpala z Knihovničky receptů z roku 2008