Vánoční šunka

174
- reklama -

Suroviny

1 – 6 kg šunky (s kostí i bez)
bobkový list + nové koření + celý pepř – množství podle velikosti šunky
Na grilovací směs:
4 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce bramborové moučky
1 lžička cukrového sirupu nebo medu
1 – 2 žloutky
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. 1-6 kg šunky s kostí nebo i bez kosti opláchneme ve studené vodě, dáme do většího kastrolu a zalijeme studenou vodou, aby byla přesně ponořena.
    Přivedeme do varu, dodáme bobkový list, nové koření, celý pepř a na mírném plameni vaříme do měkka (50 minut na 1 kg masa – nesmí být převařená).

  2. Pak tučné na šunce seřízneme a celý povrch potřeme směsí: Našleháme 4 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíci bramborové moučky, 1 lžičku cukrového sirupu nebo medu, 1-2 žloutky. Posypeme strouhankou a při teplotě 200°C asi 15-20 minut grilujeme.

  3. Povrch musí být dozlatova opečený. Šunka je šťavnatá, růžová. Krájíme ji na silnější plátky a podáváme teplou i studenou.