Vánoční rybí polévka z kapra a sumce

222
- reklama -

Suroviny

6 kapřích hlav (cca 2,5 kg)
podkovy sumce (800 g)
800 g vnitřností kapra
4 bobkové listy
10 kuliček nového koření
3 stonky řapíkatého celeru
3 mrkve
1 větší kořen petržele
1 cibule i se slupkou
2 šalotky i se slupkou
1/2 pórku
máslo (na jíšku, zeleninu i rohlíky)
4 lžíce hladké mouky
200 ml bílého vína (lze vynechat)
sůl
pepř
muškátový květ
1/4 bulvy celeru
3 rohlíky z předchozího dne
hladkolistá petržel

Postup přípravy receptu

  1. Rybí hlavy a kousky propereme pořádně několikrát studenou vodou. Mezi kapří hlavy se letos zatoulaly i podkovy sumce. Skončily také v hrnci, určitě pětilitrovém. Ryba by měla být pod vodou i se zeleninou. Zeleninu nakrájíme na větší kusy a přidáme k rybám, cibuli i šalotku přidáme i se slupkou, přihodíme bobkové listy a nové koření. Dáme vařit.

  2. Během vaření na mírném ohni sbíráme pěnu, která se tvoří. Je to stejné, jak když připravujeme vývar. Necháme vařit pomalu asi tak hodinu a půl. Můžete přidat 200 ml bílého suchého vína. (Když nedáte, polévce to neublíží.) Potom vyndáme hlavy i maso, vývar přecedíme, vařenou zeleninu vyhodíme.

  3. Mouku osmahneme na másle a rozředíme trochou vývaru z ryb. Pak jíšku vmícháme do vývaru. Na másle osmahneme nakrájenou novou syrovou kořenovou zeleninu (petržel, pórek, mrkev a celer – bulvu i řapíkatý celer), vše nadrobno, a dáme do vývaru.

  4. Obereme rybí hlavy i kousky ryby, je to sice piplačka, ale kosti v polévce nemají co dělat. A pak dáme do vývaru. Přidáme také nakrájené rybí vnitřnosti (i ty předtím propláchneme). Promícháme, osolíme a opepříme podle chuti, přidáme špetku až dvě muškátového květu (fakt decentně, jinak budete mít polévku spíše hořkou; místo květu můžete přistrouhat oříšek) a povaříme na mírném ohni tak 30 minut.

  5. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na másle.

  6. Podáváme s kostičkami rohlíku a posypané nasekanou petrželkou.

Poznámka od kuchařky

Osmělil jsem se přidat sem desátý recept na vánoční polévku. Na tuhle klasiku máme přece jen každý jiné noty. Mám hned dvoje. Recept také na http://www.mojetara.cz/recipe/letosni-vanocni-rybi… nebo jednodušší verze na http://www.mojetara.cz/recipe/vanocni-rybi-polevka…. Při podávání je dobré servírovat opečené kostičky v samostatné misce, jednak si každý může dát podle libosti a druhak se obvykle rychle nacucají a už to nevypadá tak dobře.