Vánoční rybí polévka Retro

70
- reklama -

Suroviny

rybí hlava
rybí vnitřnosti
mrkev
celer
petržel
hrách
sůl
máslo
hladká mouka (na jíšku)
houska (na kostičky)
kousek másla na osmažení

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme trochu hrachu den předtím namočeného. Zvlášť ve slané vodě nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme očištěné rybí vnitřnosti případně i hlavu z ryby.

  2. Když jsou vnitřnosti měkké, vyjmeme je a polévku zahustíme bledou máslovou jíškou. Hrách i s vodou přidáme do polévky.

  3. Maso z hlavy obereme, nakrájíme na kousky a dáme do polévkové mísy a polévku na ně procedíme. Podáváme s osmaženou houskou.

Poznámka od kuchařky

Pokud si pamatuji jak to dělávala prababička, tak hlavu neobírala, že na hlavě je hořké maso od žaber, ale dávala tam vařit s hlavou kousek kapra. Polévku cedila, než tam přidala hrách s vodou a do polévky krájela vařenou kořenovou zeleninu.