Vánoční polévka z kapříka (rybí)

49
- reklama -

Suroviny

2 filety z kapra (1/2 z 1/2, ta od ocasu)
cibule
3 nové koření
5-10 pepř celý
1 bobkový list
sůl
1 kostička bujonu
2 cm másla
2 menší mrkve
1 petržel
kousek celeru
3 lžíce dětské krupičky
2 dcl smetany
trochu muškátového květu
petrželová nať
krutonky ze 2 rohlíků

Postup přípravy receptu

  1. Do vody dáme vařit kapra spolu s celou cibulí, novým kořením, bobkovým listem a pepřem, přidáme sůl a bujon. Vaříme mírně aspoň hodinku. Pak kapra vyjmeme, vývar zcedíme a necháme vychladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme najemno (robot). Na másle ji orestujeme, přidáme krupičku, krátce zarestujeme (asi 2 minutky), zalejeme zchladlým vývarem, dobře rozmícháme a krátce provaříme (asi 10 minut).

  3. Mezi tím si obereme maso z ryby, vyndáme kosti.

  4. Polévku zjemníme smetanou, dochutíme muškátovým květem a trochou petrželové nati. Nakonec přidáme obrané maso.

  5. Podáváme s krutonky z rohlíku (rohlík nakrájet na kostičky, malinko zalít olivovým olejem, promíchat a dát péct do trouby do křupava).

Poznámka od kuchařky

Je to sice polévka z tradičního kapra, ale nepoužívám ani hlavy ani vnitřnosti. Je velmi jemná a baštili ji s chutí i odpůrci kapra a ryb vůbec (např. moje maminka rybu nepozře a tuto polévku jí musím dělat každý rok).

Omlouvám se za foto, není nic moc…