Suroviny
- 2 filety z kapra (1/2 z 1/2, ta od ocasu)
- cibule
- 3 nové koření
- 5-10 pepř celý
- 1 bobkový list
- sůl
- 1 kostička bujonu
- 2 cm másla
- 2 menší mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 3 lžíce dětské krupičky
- 2 dcl smetany
- trochu muškátového květu
- petrželová nať
- krutonky ze 2 rohlíků
Postup přípravy receptu
-
Do vody dáme vařit kapra spolu s celou cibulí, novým kořením, bobkovým listem a pepřem, přidáme sůl a bujon. Vaříme mírně aspoň hodinku. Pak kapra vyjmeme, vývar zcedíme a necháme vychladnout.
-
Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme najemno (robot). Na másle ji orestujeme, přidáme krupičku, krátce zarestujeme (asi 2 minutky), zalejeme zchladlým vývarem, dobře rozmícháme a krátce provaříme (asi 10 minut).
-
Mezi tím si obereme maso z ryby, vyndáme kosti.
-
Polévku zjemníme smetanou, dochutíme muškátovým květem a trochou petrželové nati. Nakonec přidáme obrané maso.
-
Podáváme s krutonky z rohlíku (rohlík nakrájet na kostičky, malinko zalít olivovým olejem, promíchat a dát péct do trouby do křupava).
Poznámka od kuchařky
Je to sice polévka z tradičního kapra, ale nepoužívám ani hlavy ani vnitřnosti. Je velmi jemná a baštili ji s chutí i odpůrci kapra a ryb vůbec (např. moje maminka rybu nepozře a tuto polévku jí musím dělat každý rok).
Omlouvám se za foto, není nic moc…