Vánoční perníkový dort

58
- reklama -

Suroviny
10 – 12 porcí

50 g rozinek
3 lžíce rumu
100 g másla jnebo jiného tuku
2 vejce
100 g moučkového cukru
1 lžíce kakaa – 12 g
50 g medu
50 g směsi kandovaného ovoce
25 g kandované citronové kůry
25 g kandované pomerančové kůry
250 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do perníku
1 lžička mleté skořice
200 ml mléka
trochu tuku
hrubé mouky na vymazání a vysypání dortové formy
Na dohotovení:
60 g meruňkové marmelády
100 g čokoládové polevy
50 g marcipánu

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve zalijeme rozinky rumem a necháme je 2 hodiny bobtnat.

  2. Změklý tuk, cukr, med a žloutky chvíli šleháme.

  3. Pak přidáme střídavě mouku smíchanou s práškem do perníku, skořicí a kakaem, vlažné mléko, pak taky ovoce, rozinky a citrusovou kůru.

  4. Úplně nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků, který jsme vyšlehali se špetičkou soli. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Já měla na dně papír na pečení, doporučuji.

  5. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 40 – 50 minut na 160 °C.

  6. Po upečení se má nechat korpus vychladnout ve formě, já ho nechala jen chvíli trochu zchladnout a vyklopila.

  7. Po úplném vychlazení korpus 1 x vodorovně prořízneme a potřeme meruňkovou zavařeninou.

  8. Povrch přelijeme čokoládovou polevou a do tuhnoucí polevy vtiskneme marcipánové ozdůbky.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Chvilka v kuchyni, recept je od paní Lenky Horalové. Mírně jsem poupravila postup.

Dortík nám chutná, jen malinečko se mi při krájení drolil, ale není to nic tragického. Dala jsem trochu méně kandované kůry a ovoce – asi o 40 g, než uvádím v receptu více jsem už neměla. Čokoládovou polevu jsem použila z čokolády na vaření a ozdůbky byly z falešné marcipánové hmoty – ze sušeného mléka. Dort není vysoký, je jen na jedno proříznutí. Určitě ho budu péct častěji, možná bude lepší před nanesením polevy dort potřít slabě marmeládou i na povrchu a nechat v chladničce ztuhnout. Omlouvám se, ale nemám foto celého dortu, ale jen řezu.