Suroviny
18-20 ks
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 90 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 1 žloutek
- 1 čajová lžička kakaa
- Krém:
- 1 vejce
- 130 g másla
- 100 g moučkového cukru
- Ozdoba:
- čokoládová poleva (bílá, hnědá)
- miska s mletými ořechy
- 1/2 mandle
- lískový oříšek
- 1/2 vlašského ořechu
Postup přípravy receptu
-
Na vál nebo do mísy si prosejeme mouku, cukr, kakao, přidáme na kousky pokrájené nebo nastrouhané máslo a žloutek. Vše zpracujeme na hladké těsto, dáme do mikroténového sáčku a uložíme do lednice odpočinout na 1 hod. nebo i do druhého dne.
-
Na pomoučněném vále vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 3 cm.
Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 8 min. Je potřeba vyzkoušet, každá trouba peče jinak (peču v elektrické troubě a když asi po 8 min. jdou kolečka na papíru posunout, jsou hotová). -
Krém:
Vejce s cukrem vyšleháme do zhoustnutí v horké lázni. Měkké máslo vyšleháme do pěny a postupně přidáváme vychladlou vaječnou hmotu a šleháme, až je krém hladký. Můžeme přidat pro dochucení kakao, kávu – dle chuti. -
Vychladlá kolečka po třech slepujeme krémem. Horní kolečko nemažeme. Namažeme boky, které obalíme v mletých oříšcích. Na vrchní kolečko dáme rozehřátou čokoládovou polevu a dozdobíme dle vlastní fantazie.
Poznámka od kuchařky
Kolečka si rozpočítám po třech a jedno namáčím do rozehřáté čokolády na vaření a potom slepuji k sobě dvě a horní dám s čokoládou.