Vánoční medovníčky

217
- reklama -

Suroviny
3 plechy

550 g hladké mouky
225 g cukr moučka
1 čajové lžičky sody
1/2 balení perníkového koření
175 g medu
3 – 4 vejce (podle velikosti)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy proseju mouku, cukr, půl balíčku perníkového koření a sodu. Vezmu druhou mísu a do ní suchou směs opět proseju. Celé to zopakuji 5x. Prosévání mouky nepodceňujte. Díky tomu se mouka provzdušní a i perníčky budou lehké a provzdušněné.


    Zobrazit celý recept

  2. Dále ve vodní lázni nechám ohřát med. Tak, aby byl pouze vlažný. Med jsem pomalu vlévala do mouky a těsto zpracovávala rukama. Postupně jsem přidávala jedno vejce po druhém na střídačku s medem.

  3. Těsto jsem vyklopila na pomoučněnou pracovní desku a vypracovala jsem ho dohladka.

  4. Hotové těsto jsem dala do mikrotenové tašky a uložila ho do lednice. Potravinovou folii nepoužívejte, těsto zvětši svůj objem. Těsto je trvanlivé, můžete ho nechat uležet až 14 dnů.

  5. Já jsem měla těsto v lednici týden. Rozválela jsem ho na 3 mm silný plát a vykrojila perníčky. Ty jsem přendala na plech vyložený pečícím papírem. Perníčky jsem pomazala lehce našlehaným bílkem.

  6. Perníčky jsem vložila do trouby předehřáté na 180°C a pekla je 10 minut. Dobu pečení a barvu perníčku si hlídejte. Měly by být lehce dozlatova. Pokud byste je tam nechaly déle, budou vysušené.

  7. Upečené perníčky jsem vyndala na studený plech, aby byly zespodu hladké a rovné.

  8. Vychladlé perníčky uložila do dózy, kde budou měknout. Na změknutí potřebují svůj čas, takže perníčky peču vždy koncem listopadu.