
Suroviny
10 porcí
- 400 g hladké mouky
- 100 g fruktózy
- 2 žloutky bez žloutkového vaku
- 3 PL medu
- 100 g řepkového oleje
- vrchovatá KL perníkového koření
- sůl
- 1/2 KL sody
- Náhrada vejce:
- vrchovatá KL drceného lněného semínka
- 3 PL horké vody
- Náplň:
- marmeláda nebo povidla bez přidaného cukru nebo slazená fruktózou, dextrózou
- ořechy
- mandle
- sušené ovoce
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme, bílek v tomto receptu nebudeme potřebovat. V dlani zbude žloutek uzavřený ve žloutkovém vaku. Opatrně ho opláchneme od zbytku bílku vlažnou vodou, žloutkový vak dole proštípneme a žloutek necháme vytéct mezi prsty do mísy. V ruce nám zůstane blána, kterou byl žloutek obalený – žloutkový vak. Vyhodíme ho.
Drcené lněné semínko zalijeme v hrníčku horkou vodou a necháme pracovat a chladnout. (Nebo zalijeme nedrcené a po nabobtnání rozmixujeme tyčovým mixérem. Já jsem si nadrtila celý sáček suchého semínka, uzavřela ve sklenici a mám připravené v lednici.) -
Žloutky, med, olej a fruktózu utřeme. Přidáme ostatní suroviny, včetně vychladnutého lněného semínka s vodou a na vále nebo v robotu vypracujeme jemné těsto. Konzistencí by mělo být podobné těstu na nudle. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočívat až 12 dnů. Většinou nechávám týden, v časovém presu i méně.
-
Odpočinuté voňavé těsto rozdělíme na 2 díly. Z každého vyválíme plát silný 3-4 mm. Délku upravíme podle rozměrů plechu. Pomažeme náplní (viz poslední bod postupu), svineme, položíme na plech s pečícím papírem, povrch propícháme vidličkou, aby roláda nepraskla tak, jako se to stalo mně.
Povrch potřeme žloutkem s vodou. Opět ho důkladně zbavíme bílku a žloutkového vaku! -
Pečeme na 160°C 25-35 minut do zezlátnutí. Bez horkovzduchu. Vychladlé rolády zabalíme do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku a necháme odpočívat a zrát v chladu až několik týdnů. Nechávám většinou týden až 14 dní.
-
Náplň: Plát těsta potřeme povidly nebo marmeládou, posypeme jemně sekanými ořechy a pokrájeným sušeným ovocem, rozinkami. Záleží na naší chuti, fantazii a zásobách ve spíži.
Poznámka od kuchařky
Při pečení se kuchyní rozlévá ta pravá vánoční vůně koření, medu, ořechů a ovoce.
Recept upraven z knihy „Vánoční kuchařka“ od Pavla Martina.