
Suroviny
4 porce
- 0,5 kg rybích vnitřností a ořezků z kapra
- 120 g čerstvého hrášku nebo sterilovaného hrášku
- dohromady 150 g mrkve
- celeru
- petržele
- 60 g cibule
- 120 g uvařených loupaných brambor
- 50 g másla
- muškátový květ
- sůl
- 150 ml šlehačky
- petrželová nať
- 2 vajíčka
Postup přípravy receptu
-
Osolíme vodu a dáme do ní uvařit ořezky z kapra, rybí vnitřnosti a polovinu cibule.
-
Po uvaření maso a vnitřnosti z vývaru, kterého nemusí být příliš velké množství, vyjmeme a pokrájíme.
-
Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle a zbytek cibule nakrájíme na jemno.
-
Rozehřejeme máslo a připravenou zeleninu na něm krátce osmahneme. Zalijeme vývarem z ryb, do kterého přidáme muškátový květ. Podle chuti přisolíme a vaříme čtvrt hodiny, dokud zelenina nezměkne.
-
Potom přidáme část hrášku a zahustíme uvařenými, jemně nastrouhanými bramborami. Ještě krátce povaříme. Nakonec polévku pečlivě rozmixujeme nejlépe pomocí tyčového mixéru.
-
Před podáváním zjemníme přidáním smetany a vložíme kousky kapřího masa a vnitřností. Ozdobíme posekanou petrželovou natí.
-
Jako zavářku použijeme hráškové omeletky. Smícháme vajíčka a zbytek hrášku, osolíme a usmažíme na pánvi. Můžeme položit přímo na talíř a zalít hotovou polévkou.
Poznámka od kuchařky
Video s návodem na přípravu Rybího krému s hráškem:
http://www.trebonskykapr.cz/rybi-krem-s-hraskem-po…
Další vánoční recepty z Třeboňského kapra najdete na adrese: