![Vánoční kachna hajného ze „Šlajfu“_5ff83e245c6c9.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/vanocni-kachna-hajneho-ze-slajfu_5ff83e244bb65.jpeg)
- reklama -
Suroviny
6 porcí
- 2,5 kg kachna
- 1 menší červená cibule
- 1 menší jablko
- 15 dkg domácí uzený bok
- 1 dcl plnotučné mléko
- kmín
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Očištěnou, omytou kachnu zbavím zbytků peříček („ošpence“), odříznu letky a seříznu kůži na krku.
-
Vnitřek kachny osolím a naplním pokrájenou cibulí, pokrájeným odjadřincovaným jablkem a uzeným bokem.
-
Pak kachnu na povrchu potřu mlékem osolím, okmínuji a vložím do pekáče prsy dospod. Podliji 1dcl vody, přikryji a v troubě peču 4 hod. na cca 90°C.
-
Poté kachnu odkryji a dopeču na 180°C do křupavé kůrčičky.
-
Přelévám výpekem případně vlažnou vodou a obracím.
-
Pečenou kachnu naporcuji a podávám s bramborovým nebo bavorským knedlíkem a s karamelizovaným červeným zelím polévaným výpekem.
Kuchař: Josef Lerch