
Suroviny
1 bábovička
- 4 žloutky
- 6 bílků
- 140 g moučkového cukru + 1 vanilkový
- 60 g tuku (máslo, Hera, Stella, ne Omega!)
- 100 g pomletých ořechů (vlašských či lískových)
- 80 g strouhanky (jemně mleté)
- cca 1 dcl bílého vína
- a co zbylo z pečení (mandle, kand. ovoce, čokopoleva, drobky a odkrojky cukroví) tohle ale není nezbytně nutné
Postup přípravy receptu
-
Žloutky, oba cukry a tuk ušleháme do husté, bílé pěny.
-
Přidáme ořechy, strouhanku, kterou jsme „pokropili“ vínem tak, aby byla vlhká. Pokud máme, dáme i ty zbytky z pečení.
-
Nakonec zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
-
Formu vymažeme (nejlépe sádlem), vysypeme kokosem nebo strouhankou a těsto vpravíme do formy.
-
Uzavřeme víko formy, vložíme do vhodné nádoby s pokličkou a ve vroucí vodě (u uzavřené nádobě) vaříme cca 1 hodinu.
-
Necháme vychladnout a teprve pak vyklápíme z formy, někdy to jde dost špatně. Je nutné opravdu POŘÁDNĚ vymazat a vysypat formu.
-
Zdobíme pevně ušlehanou šlehačkou (nejlíp drží „fasonu“ Rama cremefine na šlehání), kterou můžeme osladit vanilkovým cukrem, no a na šlehačku, jak kdo chce: čokoposyp, hoblinky nebo poprášit kakaovým práškem. Fantazii se meze nekladou.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mám od své tchýně, ta od své maminky, ta…prostě je to „generační“ recept.
Moučník je vláčný a mooooooc dobrý.
Ta forma je stará asi 70 let