Vánoční či novoroční puding

59
- reklama -

Suroviny
1 bábovička

4 žloutky
6 bílků
140 g moučkového cukru + 1 vanilkový
60 g tuku (máslo, Hera, Stella, ne Omega!)
100 g pomletých ořechů (vlašských či lískových)
80 g strouhanky (jemně mleté)
cca 1 dcl bílého vína
a co zbylo z pečení (mandle, kand. ovoce, čokopoleva, drobky a odkrojky cukroví) tohle ale není nezbytně nutné

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky, oba cukry a tuk ušleháme do husté, bílé pěny.

  2. Přidáme ořechy, strouhanku, kterou jsme „pokropili“ vínem tak, aby byla vlhká. Pokud máme, dáme i ty zbytky z pečení.

  3. Nakonec zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

  4. Formu vymažeme (nejlépe sádlem), vysypeme kokosem nebo strouhankou a těsto vpravíme do formy.

  5. Uzavřeme víko formy, vložíme do vhodné nádoby s pokličkou a ve vroucí vodě (u uzavřené nádobě) vaříme cca 1 hodinu.

  6. Necháme vychladnout a teprve pak vyklápíme z formy, někdy to jde dost špatně. Je nutné opravdu POŘÁDNĚ vymazat a vysypat formu.

  7. Zdobíme pevně ušlehanou šlehačkou (nejlíp drží „fasonu“ Rama cremefine na šlehání), kterou můžeme osladit vanilkovým cukrem, no a na šlehačku, jak kdo chce: čokoposyp, hoblinky nebo poprášit kakaovým práškem. Fantazii se meze nekladou.

Poznámka od kuchařky

Tento recept mám od své tchýně, ta od své maminky, ta…prostě je to „generační“ recept.

Moučník je vláčný a mooooooc dobrý.

Ta forma je stará asi 70 let