Suroviny
10 porcí
- 3 kg brambor (Keřkovské rohlíčky z Vysočiny -salátové)
- 1 sklenice tatarky Poličanka (250 ml)
- 2 sklenice tradiční české majonézy Poličanka (250 ml)
- 6 ks vajec uvařených na tvrdo
- 1 plechovka sterilovaného hrášku Bonduelle (340 g)
- 1 plechovka sterilované kukuřice Bonduelle (340 g)
- 4 větší domácí sterilované okurky
- 2 velké mrkve
- 1 velká žlutá cibule
- 3 sterilované červené kapie
- 20 dkg kvalitní šunky – krájené (nejlépe od kosti)
- 1 dl láku ze sterilované kapie
- 1 dl láku z okurek
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Do velkého hrnce dáme vařit do vody umyté brambory ve slupce. Brambory by měly být přibližně stejně velké, aby se uvařily všechny stejně do měkka. V rámci úspory času dáme do stejného hrnce uvařit i mrkve a vejce.
-
Jakmile píchnutím do brambor zjistíme, že jsou již uvařené, slijeme vodu a brambory necháme vychladnout. Po vychladnutí brambory oloupeme a přes drátěné kolečko protlačíme na hranolky. Uvařené mrkve oloupeme a nakrájíme na malé kostky.
-
Uvařená vejce na tvrdo po ochlazení oloupeme a přes stejné drátěné kolečko jako brambory protlačíme, čímž se nám z nich vytvoří drobné kostičky. Cibuli nakrájíme na velmi jemno, dáme do sítka a spaříme vařící vodou z konvice, čímž ztratí cibule palčivost, ale zůstane příjemně křupavá.
-
Sterilované okurky a kapie taktéž pokrájíme na kostičky. Plátky šunky nakrájíme na krátké nudličky. Do „mega“ velké mísy dáme nakrájené připravené suroviny, kromě brambor.
-
Přidáme všechnu majonézu, tatarku, lák z kapie a okurek. Vše dobře promícháme a přidáme nakonec brambory. Přidáme sůl a pepř dle chuti.
-
Následně za pomoci toho nejspolehlivějšího míchacího nástroje, rukou, promícháme tak, aby vznikla vynikající lahůdka, která je nenahraditelná zejména u štědrovečerního stolu, ale i při rodinných oslavách.
Poznámka od kuchařky
Salát připravujeme den předem, tak aby se všechny obsažené ingredience a chutě příjemně spojily do druhého dne, kdy bude s láskou servírován.