![Vánoční bábovka_5ff7d5409fdd4.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/vanocni-babovka_5ff7d54090af3.jpeg)
Suroviny
- 150 g vlašských ořechů
- 150 g sušených švestek (nebo 120 g švestek a 30 g citrusů nebo kandovaných třešní))
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 lžička mleté skořice
- špetka mletého kardamonu (nebo sušeného mletého zázvoru)
- 250 g másla
- 120 g hnědého třtinového cukru
- 100 g tekutého medu
- 5 vajec
- 150 ml sladké smetany
- olej na vystříkání formy (používám Carlex spray)
Postup přípravy receptu
-
Nahrubo nasekaná ořechová jádra promíchejte se sušenými švestkami pokrájenými na drobné kousky. V další misce propracujte metličkou hladkou mouku se sodou, kypřícím práškem a kořením.
-
Ve větší míse vyšlehejte máslo s cukrem, nemusí se zcela rozpustit, a šlehačem zapracujte tenkým pramínkem přilévaný med a pak rozklepnutá vejce (jedno po druhém). Pokud se základ srazí, není to na závadu.
-
Stěrkou do máslové hmoty zapracujte moučnou směs střídavě s ořechovou, těsto dobře propracujte a zamíchejte do něj sladkou smetanu. Řádně promíchané těsto naložte po lžících do větší bábovkové formy 24 cm (nebo do dvou menších), kterou jste si v předstihu vystříkali olejem.
-
Vše hned vložte do trouby vyhřáté na 175°C a pečte cca 45 minut (vyzkoušejte špejlí). Hotovou ji nechte ve formě cca 15 minut a teprve potom vyklopte na mřížku a nechte vydýchat.
Poznámka od kuchařky
Bábovka je vynikající, hebká a moc dobrá. Provoní celý byt a jen se po ní zapráší.