- reklama -
Suroviny
2 vánočky
- 500 g hladké mouky
- 500 g polohrubé mouky
- 240 g másla
- 200 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 4 žloutky
- 1 celé vejce
- 8 dkg droždí (2 kostky)
- 100 g rozinek
- 0,5 l mléka
- 20 g soli
- na špičku nože mletého muškátového oříšku
- na špičku nože rozemletý anýz
- 1 vejce na pomazání
- 10O g mandlí nebo ořechů (nasekaných) na posypání
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme tradíční kvásek. Vše ostatní dám do mísy (šlehač s metlami na zadělání) a vypracuji těsto.
-
Nechám kynout 3 hodiny.
-
Upletu vánočku, nejdříve 4 pruhy, pak 3 pruhy, nakonec 2 pruhy. Složím díly na sebe.
-
Mezi každým potřu vejcem, aby díly držely na sobě. Ještě pro jistotu zapíchám do vánočky špejle (aby se díly nesvezly dolů)
-
Nakonec nechám kynout ještě asi půl hodiny, pak potřu vejcem, posypu ořechy.
-
Peču na 180°C přikryté alobalem asi 40 minut, pak alobal sundám a nechám dopéct.
Poznámka od kuchařky
Je to recept po naší babičce, všechny kamarádky i v létě na mě chtějí, abych ji upekla, fakt je skvělá. Tento recept je skvělý i na mazance, akorát to dělám z poloviční dávky
Kuchařka: Ivana41