
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g cukru moučka
- 3 vejce
- 150 g Hery
- 1 polotučný nebo tučný tvaroh
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- pomerančová kůra
- rozinky namočené v rumu
- 3 lžíce mléka
- 2 lžíce smetany
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- mandle
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme na vál, přidáme ostatní suroviny, zpracujeme těsto a případně posypeme tak, abychom získali těsto, které nelepí.
-
Těsto rozdělíme na 9 stejných kusů. První patro pleteme ze 4 vyválených pramenů tak, že začínáme vždy krajním pramenem a střídavě ho propleteme až na druhý kraj. Takto postupujeme, dokud nedojdeme ke konci. Cípy pak podhrneme pod vánočku. Dáme na plech a hřbetem ruky naznačujeme uprostřed rýhu. Další patro pleteme ze 3 pramenů jako cop, dáme na spodní patro a opět uděláme rýhu. Poslední patro zhotovíme ze dvou pramenů. Toto patro musíme udělat delší, protože ho dáme nahoru, ale konce musíme dát až pod celou vánočku. Pak vánočku potřeme vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
-
Vánočku pečeme na 150°C cca 45 minut.
Poznámka od kuchařky
Tip našich babiček: Aby se nám vánočka v troubě nerozjela, před pečením ji propíchneme asi 3 špejlemi, které těsto drží.