Vánočka s tvarohem a smetanou bez kynutí

77
- reklama -

Suroviny

300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
150 g cukru moučka
3 vejce
150 g Hery
1 polotučný nebo tučný tvaroh
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
pomerančová kůra
rozinky namočené v rumu
3 lžíce mléka
2 lžíce smetany
špetka soli
1 vejce na potření
mandle

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme na vál, přidáme ostatní suroviny, zpracujeme těsto a případně posypeme tak, abychom získali těsto, které nelepí.

  2. Těsto rozdělíme na 9 stejných kusů. První patro pleteme ze 4 vyválených pramenů tak, že začínáme vždy krajním pramenem a střídavě ho propleteme až na druhý kraj. Takto postupujeme, dokud nedojdeme ke konci. Cípy pak podhrneme pod vánočku. Dáme na plech a hřbetem ruky naznačujeme uprostřed rýhu. Další patro pleteme ze 3 pramenů jako cop, dáme na spodní patro a opět uděláme rýhu. Poslední patro zhotovíme ze dvou pramenů. Toto patro musíme udělat delší, protože ho dáme nahoru, ale konce musíme dát až pod celou vánočku. Pak vánočku potřeme vejcem a posypeme mandlovými lupínky.

  3. Vánočku pečeme na 150°C cca 45 minut.

Poznámka od kuchařky

Tip našich babiček: Aby se nám vánočka v troubě nerozjela, před pečením ji propíchneme asi 3 špejlemi, které těsto drží.