
Suroviny
1 kus
- 50 dkg polohrubé mouky (lepší je 25 hl.+25 hr.)
- 15 dkg cukru krupice
- 1/4 lžičky soli
- citronová kůra
- 1 vanilkový cukr
- 3 dkg droždí (3/4 kostičky)
- cca 0,25 l mléka
- 3 žloutky
- 8 dkg másla
- rozinky namočené v rumu
- asi 2 lžíce oloupaných mandlí (ořechů)
- rozšlehané vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Do vlahého mléka dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme 10-15 min. vzejít kvásek. Máslo rozpustíme a necháme prochladnout (nesmí být horké).
-
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Uprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme kvásek, do něj rozmícháme žloutky. Přidáme vlažné máslo a vypracujeme těsto vařečkou, až dělá puchýře. Pak ho vyklopíme na hl.moukou lehce pomoučený vál a ještě propracujeme rukama, až je pružné a nelepí se. Vložíme ho zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout přes noc.
-
Ráno těsto opět vyklopíme na lehce pomoučený vál a zapracujeme do něj rozinky a mandle nebo ořechy (část mandlí necháme na posyp). Necháme opět v míse kynout (je dost vykynuté, když důlek udělaný prstem se hned vyrovná, klidně 2-3 hodinky, příp. do odpoledne).
-
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a nožem rozdělíme na 8 dílů (jeden může být o chlup větší – přijde nahoru). Ze sedmi dílů uválíme stejně dlouhé a stejně tlusté válečky.
-
Nejprve pleteme spodní část ze 4 dílů: položíme je vedle sebe, začínáme plést od středu dílů na jednu stranu tak, že přehazujeme jednotlivé prameny střídavě přes sebe. Pak vál i s vánočkou otočíme a dopleteme druhou stranu. Upletenou spodní část přeneseme na vymazaný plech (lze dát papír -já nedávám). Středem vánočky mírně promáčkneme rýhu, do níž vložíme cop upletený ze tří dílů. Poslední, osmý díl, rozdělíme na dvě části a vyválíme dva slabé válečky (trošičku delší). Stočíme je dohromady do spirály a položíme nahoru. Jejich konce založíme dospodu pod vánočku. Tvar zajistíme proti sjetí vpíchnutím 3 ks špejlí. Opět necháme dostatečně dlouho kynout – minimálně 2 hodiny, lépe 3 hod.
-
Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme lupínky mandlí.
-
Vložíme do předehřáté trouby (ne moc). Jakmile vánočka na povrchu začne lehce „chytat barvu“, zmírníme troubu na málo. Celkem pečeme vánočku asi 45 min. Dostatečné propečení zkontrolujeme vpíchnutím špejle.
-
Upečenou necháme vychladnout.