Vánočka s mandlemi a rozinkami

62
- reklama -

Suroviny
1 kus

50 dkg polohrubé mouky (lepší je 25 hl.+25 hr.)
15 dkg cukru krupice
1/4 lžičky soli
citronová kůra
1 vanilkový cukr
3 dkg droždí (3/4 kostičky)
cca 0,25 l mléka
3 žloutky
8 dkg másla
rozinky namočené v rumu
asi 2 lžíce oloupaných mandlí (ořechů)
rozšlehané vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do vlahého mléka dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme 10-15 min. vzejít kvásek. Máslo rozpustíme a necháme prochladnout (nesmí být horké).


    Zobrazit celý recept

  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Uprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme kvásek, do něj rozmícháme žloutky. Přidáme vlažné máslo a vypracujeme těsto vařečkou, až dělá puchýře. Pak ho vyklopíme na hl.moukou lehce pomoučený vál a ještě propracujeme rukama, až je pružné a nelepí se. Vložíme ho zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout přes noc.

  3. Ráno těsto opět vyklopíme na lehce pomoučený vál a zapracujeme do něj rozinky a mandle nebo ořechy (část mandlí necháme na posyp). Necháme opět v míse kynout (je dost vykynuté, když důlek udělaný prstem se hned vyrovná, klidně 2-3 hodinky, příp. do odpoledne).

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a nožem rozdělíme na 8 dílů (jeden může být o chlup větší – přijde nahoru). Ze sedmi dílů uválíme stejně dlouhé a stejně tlusté válečky.

  5. Nejprve pleteme spodní část ze 4 dílů: položíme je vedle sebe, začínáme plést od středu dílů na jednu stranu tak, že přehazujeme jednotlivé prameny střídavě přes sebe. Pak vál i s vánočkou otočíme a dopleteme druhou stranu. Upletenou spodní část přeneseme na vymazaný plech (lze dát papír -já nedávám). Středem vánočky mírně promáčkneme rýhu, do níž vložíme cop upletený ze tří dílů. Poslední, osmý díl, rozdělíme na dvě části a vyválíme dva slabé válečky (trošičku delší). Stočíme je dohromady do spirály a položíme nahoru. Jejich konce založíme dospodu pod vánočku. Tvar zajistíme proti sjetí vpíchnutím 3 ks špejlí. Opět necháme dostatečně dlouho kynout – minimálně 2 hodiny, lépe 3 hod.

  6. Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme lupínky mandlí.

  7. Vložíme do předehřáté trouby (ne moc). Jakmile vánočka na povrchu začne lehce „chytat barvu“, zmírníme troubu na málo. Celkem pečeme vánočku asi 45 min. Dostatečné propečení zkontrolujeme vpíchnutím špejle.

  8. Upečenou necháme vychladnout.