Vánočka s kysanou smetanou

335
- reklama -

Suroviny

400 g hladké mouky,
400 g polohrubé mouky,
150 ml mléka,
125 g másla,
125 g sádla,
1 kysaná smetana,
150 g cukru,
1 vanilkový lusk,
kůra z jednoho citronu,
3 vejce,
42 g droždí,
80 g hrozinek,
50 g brusinek,
100 ml rumu,
sůl,
100 g mandlových špalíků,
mandlové lupínky na posypání,
1 vejce na potření ,

Postup přípravy receptu

  1. Hrozinky s brusinkami namočíme do rumu, necháme přes noc. Mouka, kysaná smetana a vejce by měly mít stejnou teplotu, připravuji si večer než jdu spát.

  2. Do mísy dáme sypké suroviny a promícháme. Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Vanilkový lusk rozkrojíme a vyškrabeme semínka, dáme do mísy. Dále přidáme vejce, rozpuštěné vlahé máslo, sádlo, kysanou smetanu, citronovou kůru, kvásek a zaděláme těsto. Já zadělávám v robotu. Těsto se nesmí lepit, nakonec přidáme hrozinky s brusinkami a špalíky mandlí necháme ještě promíchat. Těsto přendáme do větší mísy poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a necháme opět kynout.

  3. Vykynuté těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů. Z dílů si vyválíme delší prameny ze kterých pak zapleteme vánočku. Zaplétala jsem 4 prameny pak 3 a nakonec 2. Hotovou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě asi 15-20 minut kynout.

  4. Troubu rozehřejeme na 200°C vložíme vánočku, necháme 7 min. péct, pak troubu stahneme na 160°C a pečeme 45-50 minut. Já na začátku pečení vánočku přikrývám alobalem, dopékám pak bez alobalu.

  5. Doba pečení je pouze informativní, každý si určí dle své trouby.

Poznámka od kuchařky

Těsto je dost mastné, pracovalo se mi s ním dobře. Z této dávky byly dvě jedna vetší a jedna menší.