
Suroviny
- 400 g hladké mouky,
- 400 g polohrubé mouky,
- 150 ml mléka,
- 125 g másla,
- 125 g sádla,
- 1 kysaná smetana,
- 150 g cukru,
- 1 vanilkový lusk,
- kůra z jednoho citronu,
- 3 vejce,
- 42 g droždí,
- 80 g hrozinek,
- 50 g brusinek,
- 100 ml rumu,
- sůl,
- 100 g mandlových špalíků,
- mandlové lupínky na posypání,
- 1 vejce na potření ,
Postup přípravy receptu
-
Hrozinky s brusinkami namočíme do rumu, necháme přes noc. Mouka, kysaná smetana a vejce by měly mít stejnou teplotu, připravuji si večer než jdu spát.
-
Do mísy dáme sypké suroviny a promícháme. Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Vanilkový lusk rozkrojíme a vyškrabeme semínka, dáme do mísy. Dále přidáme vejce, rozpuštěné vlahé máslo, sádlo, kysanou smetanu, citronovou kůru, kvásek a zaděláme těsto. Já zadělávám v robotu. Těsto se nesmí lepit, nakonec přidáme hrozinky s brusinkami a špalíky mandlí necháme ještě promíchat. Těsto přendáme do větší mísy poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a necháme opět kynout.
-
Vykynuté těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů. Z dílů si vyválíme delší prameny ze kterých pak zapleteme vánočku. Zaplétala jsem 4 prameny pak 3 a nakonec 2. Hotovou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě asi 15-20 minut kynout.
-
Troubu rozehřejeme na 200°C vložíme vánočku, necháme 7 min. péct, pak troubu stahneme na 160°C a pečeme 45-50 minut. Já na začátku pečení vánočku přikrývám alobalem, dopékám pak bez alobalu.
-
Doba pečení je pouze informativní, každý si určí dle své trouby.
Poznámka od kuchařky
Těsto je dost mastné, pracovalo se mi s ním dobře. Z této dávky byly dvě jedna vetší a jedna menší.









