
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 400 g polohrubé mouky
- 62 g sádla
- 62 g másla
- 2 žloutky
- 100 g cukru moučka
- 250 ml vlažné vody
- 42 g čerstvé droždí
- hrst brusinek naložených v rumu
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- lžička vanilínového cukru
- lžička strouhané kůry z citronu
Postup přípravy receptu
-
Ze lžičky vlažné vody, lžičky cukru, špetky soli a lžičky mouky a celého rozdrobeného droždí nechám vzejít kvásek.
-
Cukr moučku a 2 žloutky utřu do pěny.
-
Smíchám prosáté mouky, nastrouhanou kůru z citronu, vanilkový cukr a muškátový ořech.
-
Nakrájím si sádlo a máslo na kostičky a nechám lehce rozehřát.
-
Do misky se sypkou směsí přidám utřený cukr s vejci, rozpuštěné sádlo s máslem, vzešlý kvásek, brusinky a postupně přilévám vlažnou vodu a zpracovávám těsto.
-
Nechala jsem jej kynout na teplém místě 1 hodinu, poté jsem jej ještě jednou zpracovala a opět nechala kynout další 3 hodiny.
-
Těsto jsem si rozdělila na části a zapletla vánočku.
-
Na plechu jsem ji fixovala špejlemi, po předchozích vánočce, která se mi rozjela, jsem to raději nechtěla riskovat.
-
Peču v horkovzdušné troubě na 180 °C zhruba 45 minut.
Poznámka od kuchařky
Na doporučení od zkušených z TOPreceptů, jsem nedala mléko, ale raději vodu, pouze žloutek a ne celá vejce, mouku jsem použila nejen hladkou ale i polohrubou, přidala jsem napůl sádlo a další radou bylo dvojité zpracování a kynutí. Musím říct, že to byly rady nad zlato. Chválit sám sebe je divné, ale tato vánočka je prostě téměř perfektní. Děkuji moc, teta, která je cukrářka, nevěřila vlastním chuťovým buňkám.