Vánočka s brusinkami

67
- reklama -

Suroviny

250 g hladké mouky
400 g polohrubé mouky
62 g sádla
62 g másla
2 žloutky
100 g cukru moučka
250 ml vlažné vody
42 g čerstvé droždí
hrst brusinek naložených v rumu
špetka soli
špetka muškátového oříšku
lžička vanilínového cukru
lžička strouhané kůry z citronu

Postup přípravy receptu

  1. Ze lžičky vlažné vody, lžičky cukru, špetky soli a lžičky mouky a celého rozdrobeného droždí nechám vzejít kvásek.

  2. Cukr moučku a 2 žloutky utřu do pěny.

  3. Smíchám prosáté mouky, nastrouhanou kůru z citronu, vanilkový cukr a muškátový ořech.

  4. Nakrájím si sádlo a máslo na kostičky a nechám lehce rozehřát.

  5. Do misky se sypkou směsí přidám utřený cukr s vejci, rozpuštěné sádlo s máslem, vzešlý kvásek, brusinky a postupně přilévám vlažnou vodu a zpracovávám těsto.

  6. Nechala jsem jej kynout na teplém místě 1 hodinu, poté jsem jej ještě jednou zpracovala a opět nechala kynout další 3 hodiny.

  7. Těsto jsem si rozdělila na části a zapletla vánočku.

  8. Na plechu jsem ji fixovala špejlemi, po předchozích vánočce, která se mi rozjela, jsem to raději nechtěla riskovat.

  9. Peču v horkovzdušné troubě na 180 °C zhruba 45 minut.

Poznámka od kuchařky

Na doporučení od zkušených z TOPreceptů, jsem nedala mléko, ale raději vodu, pouze žloutek a ne celá vejce, mouku jsem použila nejen hladkou ale i polohrubou, přidala jsem napůl sádlo a další radou bylo dvojité zpracování a kynutí. Musím říct, že to byly rady nad zlato. Chválit sám sebe je divné, ale tato vánočka je prostě téměř perfektní. Děkuji moc, teta, která je cukrářka, nevěřila vlastním chuťovým buňkám.