Vánočka podle receptu od babičky

261
- reklama -

Suroviny

500 g hladké mouky
150 g másla
130 g cukru krupice
250-300 ml mléka
30 g droždí
3 žloutky
lžička soli
250 g rozinek
mandle

Postup přípravy receptu

  1. Vytvoříme kvásek – droždí, jedna lžíce cukru a dvě lžíce vlažného mléka. Necháme trochu vykynout (10 minut).

  2. Připravíme těsto – smícháme mouku, rozpuštěné máslo, cukr, mléko, žloutky, sůl a kvásek. Ke konci míchání přidáme rozinky. Necháme cca 1 hodinu až 1,5 hodiny kynout.

  3. Poté rozdělíme těsto na tři díly. Největší díl rozdělíme ještě rovnoměrně na tři díly. Upleteme první cop – základ vánočky. Dlaní vytvoříme uprostřed rýhu, kam vložíme druhý cop, ten jsme udělali z druhého dílu těsta, které jsme taktéž rozdělili na tři díly. Opět vytvoříme dlaní uprostřed podélnou prohlubeň a vložíme třetí cop, upletený z nejmenšího dílu těsta, rozdělený na dvě stejné části.

  4. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Dáme péct na 160-170 st. C cca 1 hodinu.