
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 150 g másla
- 130 g cukru krupice
- 250-300 ml mléka
- 30 g droždí
- 3 žloutky
- lžička soli
- 250 g rozinek
- mandle
Postup přípravy receptu
-
Vytvoříme kvásek – droždí, jedna lžíce cukru a dvě lžíce vlažného mléka. Necháme trochu vykynout (10 minut).
-
Připravíme těsto – smícháme mouku, rozpuštěné máslo, cukr, mléko, žloutky, sůl a kvásek. Ke konci míchání přidáme rozinky. Necháme cca 1 hodinu až 1,5 hodiny kynout.
-
Poté rozdělíme těsto na tři díly. Největší díl rozdělíme ještě rovnoměrně na tři díly. Upleteme první cop – základ vánočky. Dlaní vytvoříme uprostřed rýhu, kam vložíme druhý cop, ten jsme udělali z druhého dílu těsta, které jsme taktéž rozdělili na tři díly. Opět vytvoříme dlaní uprostřed podélnou prohlubeň a vložíme třetí cop, upletený z nejmenšího dílu těsta, rozdělený na dvě stejné části.
-
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Dáme péct na 160-170 st. C cca 1 hodinu.