Vánočka paní Štěpánkové

108
- reklama -

Suroviny

60 dkg hladké mouky
2 žloutky
1 celé vejce
20 dkg cukru
1 vanilkový cukr
20 dkg másla
1/2 kostky droždí (21 g)
vlažné mléko na zadělání
sůl
mandle nebo ořechy
rozinky naložené v rumu
1 vejce na potřená vánočky

Postup přípravy receptu

  1. Jedno celé vejce se dvěma žloutky třeme s cukrem a máslem, přidáme mouku droždí a vlažné mléko a zaděláme těsto. Dobře prodělané těsto necháme přes noc vykynout.

  2. Po vykynutí do těsta zapracujeme rozinky naložené v rumu a mandle nebo ořechy.

  3. Upleteme vánočku, kterou necháme ještě 30minut kynout.

  4. Potom vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do trouby vyhřáté na 200°C. Po 15 minutách troubu zmírníme na 170°C a pečeme asi hodinu, podle trouby. Špejlí zkusíme, jestli je vánočka upečená. Paní Štěpánková uvádí, že nejlepší je na vánočku zadělat v 9 hodin večer a ráno v 7 hodin péci.

Poznámka od kuchařky

Recept mám z časopisu Vlasta někdy ze 70. let, kdy ho odebírala moje maminka. Recept je od paní Štěpánkové manželky herce Zdeňka Štěpánka. Vánočka na fotce je z poloviční dávky.