
Suroviny
- 60 dkg hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- 20 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- 20 dkg másla
- 1/2 kostky droždí (21 g)
- vlažné mléko na zadělání
- sůl
- mandle nebo ořechy
- rozinky naložené v rumu
- 1 vejce na potřená vánočky
Postup přípravy receptu
-
Jedno celé vejce se dvěma žloutky třeme s cukrem a máslem, přidáme mouku droždí a vlažné mléko a zaděláme těsto. Dobře prodělané těsto necháme přes noc vykynout.
-
Po vykynutí do těsta zapracujeme rozinky naložené v rumu a mandle nebo ořechy.
-
Upleteme vánočku, kterou necháme ještě 30minut kynout.
-
Potom vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do trouby vyhřáté na 200°C. Po 15 minutách troubu zmírníme na 170°C a pečeme asi hodinu, podle trouby. Špejlí zkusíme, jestli je vánočka upečená. Paní Štěpánková uvádí, že nejlepší je na vánočku zadělat v 9 hodin večer a ráno v 7 hodin péci.
Poznámka od kuchařky
Recept mám z časopisu Vlasta někdy ze 70. let, kdy ho odebírala moje maminka. Recept je od paní Štěpánkové manželky herce Zdeňka Štěpánka. Vánočka na fotce je z poloviční dávky.