Vánočka na přání, která se vždy povede

210
- reklama -

Suroviny
1-.2 vánočky

1 kg polohrubé mouky
3 dl mléka
200 g moučkového cukru
70 g droždí
2 lžíce oleje
200 g másla (Hery Zlatá Haná)
rum(zbude z rozinek v něm namočených)
1-2 vanilkové cukry
6 žloutků
malá lžička soli
rozšlehaný žloutek (na potření vánočky)
mandle sekané (na nudličky)
rozinky v rumu naložené (případně i brusinky)

Postup přípravy receptu

  1. Do velké mísy prosejeme mouku s práškovým cukrem, přidáme vzešlý kvásek (do hrnku dáme rozdrobené droždí, 2 lžíce vlažného mléka, 3 lžíce moučkového cukru,2 lžíce hladké mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek, cca 15-20 minut).


    Zobrazit celý recept

  2. Rozšleháme žloutky s mlékem, vlijeme do připraveného důlku v mouce, přidáme olej, rozehřáté (ne horké) máslo, rum, vanilkový cukr, sůl. Promícháme, přendáme na vál a DOBŘE propracujeme, necháme poprášené hladkou moukou a přikryté utěrkou na teplém místě kynout asi tři hodiny.

  3. Během kynutí můžeme těsto převálet (správně propracované těsto je lesklé, nelepí se a vál se nemusí podsypávat). Při posledním převálení přidáme mandličky a rozinky, znovu řádně propracujeme.

  4. Dále záleží na vás, jak budete postupovat. Je možno vánočku splétat, receptů na její pletení je tady dost, např. od Cathleen nebo, jako já dnes, do vánočkové formy. Pokud dáváte do formy, nepotíráme žloutkem. Pro zručné „pletařky“, upletenou vánočku opatrně přemístíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a do jednotlivých spojů můžeme zapíchat mandličky.

  5. Pečeme dle zvyklostí a trouby. Já jsem pekla v horkovzdušné jen se spodním ohřevem+ventilátor prvních deset minut na 170°C, pak ještě cca 35 minut na 150°C. Jestli je vánočka opravdu hotová, přesvědčíme se špejlí, kterou zlehka zapíchneme do středu vánočky, je-li suchá, máme hotovo.

  6. Pak už nezbývá nic jiného, než vánočku posněžit moučkovým cukrem (možno přidat i vanilkový cukr).

Poznámka od kuchařky

Tuhle vánočku peču již asi 15 let, pokaždé se povedla, není těžká ani „dusivka“, přesvěčte se sami.

Zdroj: Věra Mikulová, Marta Haiklová „Pečeme na vánoční svátky“

P.S.: to, co vidíte na fotce, je z poloviny dávky.

A ještě něco: pro majitele domácí pekárny.. lze udělat i tam, já jsem dala napřed tekuté suroviny, pak ten zbytek, doprostřed droždí a nechala proběhnout celý program těsto včetně kynutí, pak jsem přendala na vál a pokračovala, jak psáno výš.