
- reklama -
Suroviny
- 750 g polohrubé mouky
- 130 g cukru krupice
- 120 g Hery nebo másla
- 50 g kvasnic nejlépe čerstvé
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- citron – kůra
- rozinky
- 1/4 litr mléka
- 1 vajíčko na potření vánočky a
- na posyp mandlové lupínky
Postup přípravy receptu
-
Vypracujeme tužší těsto, které necháme řádně vykynout. Nejméně 2 hodiny.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny.
-
Z jedné půlky uděláme 3 dílky a z druhé poloviny 5 dílků.
-
Nejprve upleteme copánek ze tří větších dílků.
-
Dáme ho na plech a prostředek potřeme bílkem.
-
Ze tří menších dílků upleteme copánek a položíme ho navrch. Ze zbylých dvou dílků uděláme copánek a položíme nahoru.
-
Konce copánku podložíme pod vánočku.
-
Necháme ještě 1-2 hodiny stát a pak potřeme vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.
-
Troubu vyhřejeme na 220 stupňů.
-
Vánočku dáme do trouby a pečeme 10 minut.
-
Pak snížíme teplotu na 150°C a pečeme 25 minut.
-
Dopékáme na 100°C asi 30 minut. Takhle se vánočka krásně upeče. Dělám ji několikrát do roku.
Kuchařka: Jaruna18