
Suroviny
- 250 ml vody
- 150 g cukru
- 30 g čerstvého droždí
- 90 g velmi změklého másla
- 80 g rozinek
- 2 vejce
- špetka soli
- asi 750 g hladké mouky
- Na potření a posyp:
- vejce
- plátky mandlí
Postup přípravy receptu
-
Z teplé vody, cukru a droždí uděláme kvásek a po přidání ostatních surovin dobře uhněteme hebounké, voňavé těsto.
-
Necháme ho v teple dobře vykynout, pak rozdělíme na dva díly a z každého upleteme vánočku (těsto na 9 pramenů, spodní patro vánočky uplést ze čtyř, prostřední ze tří a vrchní ze dvou – to uděláme delší a jeho konce zastrčíme až pod vánočku).
-
Obě vánočky necháme kynout vedle sebe na plechu, pak potřeme vejcem, popřípadě posypeme plátky mandlí a dáme péct do trouby vyhřáté na 190-200°C. Hned po vsazení do trouby teplotu zmírníme na 170-180°C a pečeme asi 20-30min.
Poznámka od kuchařky
Hotové vánočky se dají i výborně zmrazit, po vytažení a rozmrznutí jsou jako čerstvé.
Pokud si někdo netroufá na jejich upletení, dají se z těsta upéct třeba mazance, nebo ho můžeme upéct v jakékoliv (i bábovkové) formě.
VÁNOČKA PLETENÁ ZE 6 PRAMENŮ NAJEDNOU:









