Vánočka II.

77
- reklama -

Suroviny

250 ml vody
150 g cukru
30 g čerstvého droždí
90 g velmi změklého másla
80 g rozinek
2 vejce
špetka soli
asi 750 g hladké mouky
Na potření a posyp:
vejce
plátky mandlí

Postup přípravy receptu

  1. Z teplé vody, cukru a droždí uděláme kvásek a po přidání ostatních surovin dobře uhněteme hebounké, voňavé těsto.

  2. Necháme ho v teple dobře vykynout, pak rozdělíme na dva díly a z každého upleteme vánočku (těsto na 9 pramenů, spodní patro vánočky uplést ze čtyř, prostřední ze tří a vrchní ze dvou – to uděláme delší a jeho konce zastrčíme až pod vánočku).

  3. Obě vánočky necháme kynout vedle sebe na plechu, pak potřeme vejcem, popřípadě posypeme plátky mandlí a dáme péct do trouby vyhřáté na 190-200°C. Hned po vsazení do trouby teplotu zmírníme na 170-180°C a pečeme asi 20-30min.

Poznámka od kuchařky

Hotové vánočky se dají i výborně zmrazit, po vytažení a rozmrznutí jsou jako čerstvé.

Pokud si někdo netroufá na jejich upletení, dají se z těsta upéct třeba mazance, nebo ho můžeme upéct v jakékoliv (i bábovkové) formě.

VÁNOČKA PLETENÁ ZE 6 PRAMENŮ NAJEDNOU:

http://www.pekarnomanie.cz/