Suroviny
- 700 g hladké mouky
- špetka soli
- 40 g čerstvého droždí
- 1 lžíce cukru
- 400 ml mléka
- 1 vejce
- 1 bílek (žloutek nechte na potření)
- 3 lžíce oleje
- NÁPLŇ:
- 200 g měkkého tvarohu
- 50 g másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- NA POTŘENÍ:
- (1 žloutek)
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce mléka
Postup přípravy receptu
-
Vánočka by neměla na slavnostním stole chybět, ale do její přípravy se pustí jen málokdo. I nejšikovnější domácí pekařky mají zpravidla před náročným pletením tohoto pečiva z několika pramenů vláčného těsta respekt a vánočku nakonec raději koupí hotovou. Nabízíme vám ovšem recept na vánočku nepletenou; potřebovat budete pouze nůžky!
-
Tvarohovou máslovou náplň, která pečivo navíc zjemní, nelze v žádném případě vynechat. Jen díky ní se těsto ve výchozí roládě nespeče, ale vytvoří na povrchu po dokynutí a upečení efektně propletený vzor. Náplň zároveň musí mít světlé zbarvení, příliš kontrastní (např. čokoládová) by působila rušivě!
-
JAK NA TO KROK ZA KROKEM:
Mouku promíchejte v míse se solí, uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj droždí, přisypte cukr, přilijte 3 lžíce vlažného mléka a pod utěrkou nechte vzejít kvásek. Do nadýchaného kvásku přidejte vejce a bílek, přilijte olej a zbylým mlékem (dle potřeby) zadělejte v robotu vláčné měkké těsto. -
Mísu opět přikryjte utěrkou a těsto nechte v teple vykynout (cca 30 minut). Jakmile zdvojnásobí původní objem, vyklopte je na vál a krátce přehnětené rozdělte pomocí váhy na 2 poloviny.
-
Z každé vyválejte na pomoučněném ploše čtverec o straně cca 25 cm a jeho povrch potřete polovinou připravené náplně.
-
Její základ tvoří tvaroh vymíchaný s rozměklým máslem a moučkovým cukrem.
-
Potřený plát srolujte a roládu přeneste na plech s listem papíru na pečení.
-
Ostrými nůžkami nastřihněte na jednom z jejích konců plátek silný cca 1 cm (téměř ho při podkladu oddělte) a uložte ho rovně v ose rolády. Nůžkami nastřihněte druhý plátek a uložte ho přes předchozí mírně doprava.
-
Třetí nastřižený plátek vybočte doleva a čtvrtý potom uložte opět rovně v ose rolády. Takto nastřihujte téměř k podkladu další plátky a skládejte je dle tohoto modelu, dokud nespotřebujte celou roládu. Z poledního plátku vytvarujte na konci úhlednou „patku“ a vánočku nechte v teple dokynout (cca 40 minut).
-
Nabude na objemu a vykreslí na povrchu efektní pletený vzor.
-
Celou pak potřete celým vejcem prošlehaným s trochou oleje i mlékem a v troubě vyhřáté na 170° ji dorůžova upečte (cca 35 až 40 minut, nutná zkouška špejlí). Vánočku podávejte poprášenou moučkovým cukrem.
-
NÁŠ TIP:
Výchozí roláda nesmí být příliš dlouhá, v každém případě se snažte, aby se vešla s cca 5 až 6 cm velkými odstupy na obou koncích na plech s listem papíru na pečení! V našem případě se to příliš nepodařilo a vánočka díky tomu překynula téměř přes okraj.
Poznámka od kuchařky
Podrobný fotonávod najdete ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/clanek/neuveritelne-vanoc…
K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.