Vánočka bez pletení: Stačí nůžky!

73
- reklama -

Suroviny

700 g hladké mouky
špetka soli
40 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru
400 ml mléka
1 vejce
1 bílek (žloutek nechte na potření)
3 lžíce oleje
NÁPLŇ:
200 g měkkého tvarohu
50 g másla
2 lžíce moučkového cukru
NA POTŘENÍ:
(1 žloutek)
2 lžíce oleje
2 lžíce mléka

Postup přípravy receptu

  1. Vánočka by neměla na slavnostním stole chybět, ale do její přípravy se pustí jen málokdo. I nejšikovnější domácí pekařky mají zpravidla před náročným pletením tohoto pečiva z několika pramenů vláčného těsta respekt a vánočku nakonec raději koupí hotovou. Nabízíme vám ovšem recept na vánočku nepletenou; potřebovat budete pouze nůžky!


    Zobrazit celý recept

  2. Tvarohovou máslovou náplň, která pečivo navíc zjemní, nelze v žádném případě vynechat. Jen díky ní se těsto ve výchozí roládě nespeče, ale vytvoří na povrchu po dokynutí a upečení efektně propletený vzor. Náplň zároveň musí mít světlé zbarvení, příliš kontrastní (např. čokoládová) by působila rušivě!

  3. JAK NA TO KROK ZA KROKEM:
    Mouku promíchejte v míse se solí, uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj droždí, přisypte cukr, přilijte 3 lžíce vlažného mléka a pod utěrkou nechte vzejít kvásek. Do nadýchaného kvásku přidejte vejce a bílek, přilijte olej a zbylým mlékem (dle potřeby) zadělejte v robotu vláčné měkké těsto.

  4. Mísu opět přikryjte utěrkou a těsto nechte v teple vykynout (cca 30 minut). Jakmile zdvojnásobí původní objem, vyklopte je na vál a krátce přehnětené rozdělte pomocí váhy na 2 poloviny.

  5. Z každé vyválejte na pomoučněném ploše čtverec o straně cca 25 cm a jeho povrch potřete polovinou připravené náplně.

  6. Její základ tvoří tvaroh vymíchaný s rozměklým máslem a moučkovým cukrem.

  7. Potřený plát srolujte a roládu přeneste na plech s listem papíru na pečení.

  8. Ostrými nůžkami nastřihněte na jednom z jejích konců plátek silný cca 1 cm (téměř ho při podkladu oddělte) a uložte ho rovně v ose rolády. Nůžkami nastřihněte druhý plátek a uložte ho přes předchozí mírně doprava.

  9. Třetí nastřižený plátek vybočte doleva a čtvrtý potom uložte opět rovně v ose rolády. Takto nastřihujte téměř k podkladu další plátky a skládejte je dle tohoto modelu, dokud nespotřebujte celou roládu. Z poledního plátku vytvarujte na konci úhlednou „patku“ a vánočku nechte v teple dokynout (cca 40 minut).

  10. Nabude na objemu a vykreslí na povrchu efektní pletený vzor.

  11. Celou pak potřete celým vejcem prošlehaným s trochou oleje i mlékem a v troubě vyhřáté na 170° ji dorůžova upečte (cca 35 až 40 minut, nutná zkouška špejlí). Vánočku podávejte poprášenou moučkovým cukrem.

  12. NÁŠ TIP:
    Výchozí roláda nesmí být příliš dlouhá, v každém případě se snažte, aby se vešla s cca 5 až 6 cm velkými odstupy na obou koncích na plech s listem papíru na pečení! V našem případě se to příliš nepodařilo a vánočka díky tomu překynula téměř přes okraj.

Poznámka od kuchařky

Podrobný fotonávod najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/neuveritelne-vanoc…

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.