
Suroviny
- Korpus:
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice (může být méně)
- 130 g hladké mouky
- 30 g oleje či rozpuštěného másla
- vanilkový cukr
- 1/2 KL vanilkového extraktu
- 1/2 citrónu
- Krém:
- 250 ml polotučného mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový puding
- 3-4 PL cukru krupice
- 50 g másla
- 250 ml 33% šlehačky
- Ozdoba:
- vanilkové trubičky
- jahody, maliny, borůvky
- lístky máty či meduňky
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Bílky vyšleháme s cukrem v pevný sníh. Žloutky smícháme s vanilkovým cukrem a citrónem do pěny. Bílky se žloutky spojíme, přidáme mouku, extrakt a olej. Dáme do dortové formy a pečeme 20 minut na 200 stupňů. Potom snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme dalších 15-20 minut. Troubu neotevíráme! Dort vyndáme a necháme na mřížce do druhého dne odležet.
-
Krém: Uvaříme puding dle návodu, ale bez cukru. Ten přidáme až nakonec i s vanilkovým. Do vlažného pudingu vmícháme máslo, které má pokojovou teplotu a necháme vychladnout. Vyšleháme smetanu do tuha a zároveň vyšleháme i puding. Potom šlehačku vmícháme do pudingu.
-
Korpus 2x vodorovně rozřízneme a naplníme krémem. Můžeme dovnitř dát jahody či jiné ovoce. Zbylým krémem pomažeme celý dort. Kolem celého dortu dáme trubičky, které můžeme stáhnout stuhou. Na vrch dortu dáme nakrájené ovoce a lístky máty či meduňky.