Vanilkové palačinky

98
- reklama -

Suroviny
4 porce

Vanilková drobenka:
2 starší rohlíky (ne zcela tvrdé)
cca 80 g rozpuštěného másla
1 vanilkový cukr
100 g cukru krupice
Palačinky (8 – 10 ks):
500 ml mléka
2 lžíce rumu
2 vejce
špetka soli
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru krupice
cca 270 g hladké mouky
olej nebo máslo na smažení
Pudinkový přeliv:
550 ml mléka
2 lžíce rumu
1 vanilkový pudink
2 lžíce cukru krupice

Postup přípravy receptu

  1. Palačinky: z uvedených ingrediencí umícháme hladké řidší těsto, které necháme za občasného promíchání odstát cca 15 minut. Pak naběračkou těsto rozléváme na rozpálenou pánev s troškou tuku a smažíme z obou stran dozlatova.


    Zobrazit celý recept

  2. Drobenka: na rozpuštěném másle osmažíme dorůžova rozmixované nebo nastrouhané rohlíky, pak přisypeme vanilkový cukr s cukrem krupicí a ještě velmi krátce za stálého míchání smažíme. Smažit nesmíme příliš dlouho, drobenka by začala karamelizovat a měli bychom z ní jednu velkou hroudu místo křupavé drobenky, čili po zahřátí rychle odstavit a míchat do částečného zchladnutí dna pánve.

  3. Pudinkový přeliv: vaříme v podstatě stejně jako klasický vanilkový pudink, jen do něj dáme o něco málo víc mléka + rum, aby byl po přelití vláčný a ihned netuhl.

  4. Teplé palačinky jemně posypeme drobenkou (nebo je ještě jen zlehka mázneme marmeládou) a zavineme nebo přehneme. Dáme na talíř, přelijeme pudinkovým přelivem a ještě trošku dozdobíme drobenkou. Přizdobit můžeme i kouskem čerstvého ovoce, lístkem máty nebo meduňky…