Suroviny
- 200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty
- 200 g másla nakrájeného na kousky + na vymazání formy
- 1 lžíce instantní kávy
- 170 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky sody
- 200 g přírodního cukru typu Muscovado
- 200 g přírodního krupicového cukru
- 25 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa
- 3 středně velká vejce
- 75 ml (5 lžic) podmáslí
- Na polevu:
- 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané
- 280 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce přírodního krupicového cukru
- Na zdobení:
- fondán
- cukrářské barvivo
- cukrářské perličky
Postup přípravy receptu
-
Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymažte tukem a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C.
-
Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.
-
Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs.
-
Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno.
-
Praskliny na povrchu nevadí, zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.
-
Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka.
-
Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem. Dejte od ledničky aspoň na 1 hodinu. A pak zdobte fondánem a perlama podle fantazie.
Poznámka od kuchařky
Dělala jsem to ve formě ve tvaru srdce. Je to malá forma, takže mi to těsto vyšlo na 4 srdce.