
Suroviny
- Korpus:
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 220 g moučkového cukru
- 150 ml oleje
- 100 ml vroucí vody
- 1 prášek do pečiva
- 250 g hladké mouky
- Krém:
- 125 g změklého másla
- 500 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 2-3lžíce cukru
- Dále:
- marmeláda
- potahová hmota
- potravinářské barvy
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme sníh z bílků. V jiné míse ušlehám žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Až hmota nabude, přidám olej a horkou vodu. Stále šlehám, ale opatrně, občas stříká jak je hmota řídká. Pak přidám mouku s práškem do pečiva. Nakonec jen lehce vmíchám sníh z bílků.
-
Naliji do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Peču zhruba 45 minut 175-180°C. Ale zkouším špejlí. Když těsto nelepí, je hotovo. Nechám vychladnout.
-
Krém: Uvařím hustý pudink. Odstavím z plotny a ihned na něj dám potravinářskou folii, aby se mi nahoře neudělal škraloup. Mezitím si vyšlehám změklé máslo. Šlehám třeba 5 minut, pak pomalu přidávám vychladlý pudink. Pořád šlehám.
-
Nejdříve na pomalejší stupeň pak pomalu přidávám. Opatrně,aby se krém nesrazil. Musí být krásně vyšlehaný.
-
Vychladlý korpus z vrchu seřízneme do roviny a pak 3x prořízneme. Odspoda mažeme marmeládu, krém, marmeládu a nakonec celý korpus pomažeme z vrchu a kolem dokola krémem. Dáme do lednice třeba na hodinu ztuhnout. Namazaný korpus potáhneme podle fantazie potahovou hmotou.
Poznámka od kuchařky
Podle velikosti formy si samozřejmě upravuji dávky surovin. Na toto srdíčko stačila tahle jedna dávka.
http://www.toprecepty.cz/recept/29014-dort-sroubek/ na šroubka jsem dělala z dvojité dávky.
http://www.toprecepty.cz/recept/29328-dort-s-miminkem/ na mimi jsem dělala z jedné a půl dávky. Záleží na tom,jak chcete mít dort vysoký.
No…tak jsem snad napsala vše 🙂 Hodně štěstí všem přeji 🙂