Suroviny
- Likérový základ
- plnotučné mléko – 1 litr
- rum – 0,5 litru
- žloutky – 4 kusy
- salko – 1 konzerva
- cukr – 100 g
- Vanilkový (likér)
- 2 žloutky navíc
- 2 vanilkové cukry
- Kávový (likér)
- 3-6 lžiček instantní kávy
- Čokoládový (likér)
- 1-2 tyčinky ledové kaštany
- Kakaový (likér)
- 1 tuba pikaa
- Karamelový (likér(
- Mandlový (likér)
- mandlová esence
- Kokosovo-karamelový (likér)
- 200 g strouhaného kokosu
- Banánový (likér)
- 2 balení banánového pudinku
Postup přípravy receptu
-
Likérový základ:
Do hrnce dáme mléko, cukr a žloutky a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z ohně a vmícháme salko a rum.
-
Vanilkový likér:
Do základu dáme víc žloutků, abychom dosáhli žlutější barvy a po převaření vmícháme 2 vanilkové cukry.
-
Kávový likér:
Kávové příchuti dosáhneme tak, že ve trošce horké vody rozmícháme instantní kávu. Množství kávy zvolíme podle toho, jak silnou kávovou příchuť chceme vyrobit (3 lžičky pro slabou příchuť, 6 lžiček pro silnou). Rozpuštěnou kávu vmícháme do základní směsi a dáme vychladit.
-
Čokoládový likér:
Ve vodní lázni rozpustíme ledové kaštany (1 balení pro jemnou čokoládovou příchuť, 2 balení pro výraznou) a poté vmícháme do základní směsi a dáme vychladit.
-
Kakaový likér:
Do základní směsi vmícháme balení pikaa.
-
Karamelový likér:
Chceme-li dosáhnout karamelové příchuti, musíme nechat zkaramelizovat Salko ještě než ho přimícháme do základní směsi. To uděláme tak, že neotevřenou konzervu dáme na 1 hodinu vařit do vroucí vody. Konzerva musí být celá pod vodou a průběžně ji otáčíme. Teprve poté jej vmícháme do základní směsi a dáme vychladit.
-
Mandlový likér:
Do základní směsi vmícháme pár kapek mandlové esence. Doporučuji zkombinovat se zkaramelizovaným Salkem, výsledná chuť je lepší ;o)
-
Kokosovo-karamelový likér:
Kokos nasucho opražíme na pánvi. Pozor, ať nezhnědne, byl by hořký. Smícháme se zkaramelizovaným Salkem a se základní směsí a necháme přes noc uležet v lednici. Druhý den kokos scedíme a máme hotovo. Vyluhovaný opražený kokos nevyhazujeme, ale použijeme třeba do buchet.
-
Banánový likér:
Pudinkové prášky rozmícháme, přimícháme do základní směsi před začátkem vaření. Důkladně, aby se při vaření nevytvořily hrudky. Směs za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Odstavíme. K uvařenému základní směsi přilijeme Salko a rum. Směs přelijeme po částech do mixéru a mixujeme asi 2 minuty dohladka.
Poznámka od kuchařky
Poměr rumu a salka je samozřejmě možné přizpůsobit dle vlastních potřeb. Já dělám silnější (víc rumu) a méně sladší (pouze 1 salko) likéry. Máte-li ale rádi sladké, přidejte si salko navíc a uberte rum, záleží jen na Vás ;o)