
Suroviny
4-6 porcí
- kousek másla pod cibuli
- 1 střední cibule
- 4-5 žampionů
- 1-2 stroužky česneku
- usekaná zelená petržel
- 2 vejce
- strouhanka
- 1 syrové vejce na spojení hmoty
Postup přípravy receptu
-
Oloupeme česnek a cibuli, tu pokrájíme nadrobno. Žampiony oloupeme, pokrájíme na plátečky, ty pokrájíme na nudličky a nakonec nudličky na hodně drobné kostičky. Čím drobnější, tím lepší (aby se knedlíčky nerozvářely). Posekáme hrstičku petrželky.
-
Na pánvi na másle osmahneme cibulku, přidáme ty malinké kostičky žampionů, petrželku, sušený česnek, osolíme, opepříme a dusíme na velmi mírném ohni (pokud možno bez podlévání, a když by se muselo podlévat, tak vody jen opravdu po „slzách“, kapičkách).
-
Na podušené houby nalijeme 2 rozkvedlaná vejce, umícháme míchanici, ale ne moc dotuha, nebojte se, ono se to dovaří v polévce. Vmícháme 1 syrové vejce a přidáme po částech strouhanku, hmotu pořádně vymícháme a děláme knedlíčky. Strouhanky přidáme tolik, aby knedlíčky držely pohromadě, ale hmota by měla být ještě trošku lepkavá. Je dobré si namáčet dlaně. Necháme na talíři nebo na prkénku odpočinout.
-
Do vroucí polévky zkusíme zavařit 1 knedlíček a pokud se nerozvaří, přidáme je jeden po druhém všechny. Knedlíčky v polévce dost zvětší objem.
Poznámka od kuchařky
Knedlíčky jsem použila do „Slepičí polévky se zeleninou a vaječno-žampiónovými knedlíčky“, ale hodí se i do jiných polévek, např. do „Žampiónového krému“ a pod.
Inspiroval mne recept od Hella https://www.toprecepty.cz/recept/15565-knedlicky-d…, tímto jí děkuji.