
Suroviny
6 porcí
- 200 g šunkového salámu vcelku
- 200 g sýru Gouda vcelku
- 200 g Majolky®
- 330 g sterilované zeleniny Kunovjanka,Moravanka
- 200 ml okurkového láku
- 20 g želatiny na vaječnou tlačenku
- 1 menší cibule
- 9 natvrdo uvařených vajec
- 1 lžíce nasekaných lístků libečku
- Dále:
- silikonová forma na srnčí hřbet
- potravinová folie
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu nalijeme do sítka a necháme okapat. Nálev ze zeleniny smícháme v hlubším kastrůlku s okurkovým lákem a zahřejeme na cca 60 stupňů. Přisypeme želatinu, metličkou prošleháme a necháme 10 minut nabobtnat.
-
Mezitím oloupeme vejce a cibuli. 4 vejce odložíme stranou, zbývající nastrouháme do větší mísy na hrubém slzičkovém struhadle. Na hrubých slzičkách nastrouháme i salám a sýr. Cibuli nakrájíme nadrobno, zeleninu také překrájíme na drobné kousky, přidáme majolku a promícháme.
-
Nabobtnalou želatinu prošleháme metličkou, nalijeme do připravené vaječné směsi, přidáme libeček a vše důkladně promícháme.
-
Polovinu směsi nalijeme do formy srnčího hřbetu, poklademe zbylými vejci a zalijeme druhou polovinou směsi. Přes naplněnou formu položíme potravinovou folii a necháme v lednici zatuhnout několik hodin, nejlépe do druhého dne.
Poté tlačenku krájíme na cca 2 cm silné plátky a podáváme s čerstvým pečivem.
Poznámka od kuchařky
Jestli máme pouze obyčejnou formu, postačí, když ji vyložíme potravinovou folií a pomoci ní tlačenku z formy po zatuhnutí vytáhneme.
Pokud budou tlačenku konzumovat i děti, doporučuji použít Kunovjanku, Moravanka je ostřejší.