Suroviny
3 porce
- 80 g sýra pecorino
- 1 balení rukoly
- 3 pomeranče
- 3 mandarinky (viz tipy a triky)
- 2 lžíce cukru
- 3 lžičky malinového balzamica
- 3 lžičky lískooříškového oleje
Postup přípravy receptu
-
Pomerančům okrájejte kůru i s vnitřní slupkou tak, abyste odhalili jen čistou dužinu.
-
Pomocí ostrého nože vykrájejte z pomerančů jednotlivé měsíčky (filátka), případně je dočistěte od zbytků slupky.
-
Ze všech tří mandarinek vymačkejte maximum šťávy a přidejte i štávu z pomerančových zbytků (které zůstaly po vyfiletování).
-
V kastrůku s nepřilnavým povrchem zahřívejte na mírném plameni ovocnou šťávu se dvěma lžícemi cukru tak dlouho, až se cukr rozpustí a začne mírně karamelizovat.
-
Do omáčky vložte očištěné pomerančové dílky a společně vařte asi 8 minut – nemíchejte, jinak by se vám pomerančová filátka rozdrobila.
-
Pomeranče opatrně vyjměte z kastrůlku (nejlépe tak, že si z lžíce a vidličky vyrobíte provizorní kleště) a odložte stranou.
-
Zbylou karamelovou omáčku nechte na mírném plameni za občasného míchání probublávat až zredukuje svůj objem a zhoustne do konzistence hustého sirupu. Odstavte z plotny.
-
Ze sýra pecorino vytvořte pomocí škrabky na brambory ozdobné šupiny, nebo ho nastrouhejte na širokém vzorku struhadla.
-
Na servírovací talíř pak rozložte třetinu lístků rukoly, pokapejte 1 lžičkou malinového balzamica a 1 lžičkou lískooříškového oleje a jemně promíchejte.
-
Navršte třetinu pomerančových dílků a pokropte karamelovou omáčkou. Nakonec na salát naaranžujte několik šupinek sýru pecorino.
Poznámka od kuchařky
Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopustup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/rukolovy-salat-s-…