![Uzený pstruh nebo makrela_5ff6a7d0c8823.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/uzeny-pstruh-nebo-makrela_5ff6a7d0b5e2f.jpeg)
Suroviny
- 4 pstruzi nebo makrely, o hmotnosti 300 – 350 g /ks
- 2 litry studené vody
- 190 g kuchyňské soli
- 10 kuliček pepře (třeba barevného nebo jen černého)
- 5 kuliček nového koření
- 2 přelomené bobkové listy
- háčky na zavěšení
Postup přípravy receptu
-
Veškeré koření i sůl převaříme aspoň 5 minut a necháme vychladit.
Ryby očistíme zevně i vně a tady bych doporučoval podél páteře pořádně vyčistit lžičkou hnědou skvrnu (ledvinky), která způsobuje nahořklé maso po vyuzení.
Očištěným rybám uděláme příčné zářezy a vetřeme trochu soli, dáme do vhodné nádoby (sklo, porcelán) a zalijeme vychladlým lákem, zatížíme, nejlépe porcelánovými talířky, aby ryby byly zcela ponořené. Asi po 12 hodinách ryby opláchneme, napíchneme na háček, necháme okapat a oschnout nejméně hodinku.
Do předem rozehřáté udírny zavěsíme ryby a asi půl hodiny je dosušujeme při otevřené udírně při teplotě cca 50 °C. Po této době udírnu zavřeme a udíme při teplotě 75/80 °C asi 2 a půl hodiny. Kontrolujeme barvu kůže a vnitřek ryb, která nakonec musí být zlatohnědá. Po vyuzení ryby necháme vychladnout a uložíme je na nějakou dobu do ledničky zabalené v alobalu nebo v pečícím papíře. Nejchutnější ryby jsou studené.
Udíme olší nebo bukem.
Poznámka od kuchařky
https://www.domaci-jidelnicek.cz/2020/03/18/uzeni-…
Omlouvám se autorce tohoto receptu, že jsem neuvedl zdroj. Už se to více nestane. Takže autorkou tohoto receptu je rozmarynaH.