
Suroviny
- 1 malá cibule
- olej
- 1 hrnek rýže
- sůl
- 75 g uzeného lososa
- 200 g listového špenátu
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Drobně nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na trošce oleje. Přidáme propláchnutou rýži a zalijeme 1,5 násobkem vody. Osolíme, přivedeme k varu a pod pokličkou dusíme na nejmenším plameni 15 minut. Poté vypneme plotýnku a rýži necháme ještě 5 minut pod pokličkou dojít.
-
Uzeného lososa pokrájíme na drobné kostičky a krátce ho orestujeme na nepřilnavé pánvi. Nesmažíme dlouho, jen ho necháme mírně zrůžovět a pustit tuk. Kousky lososa vyjmeme z pánve a na vysmaženém tuku krátce orestujeme listový špenát.
-
Ani ten nerestujeme dlouho, necháme ho jen krátce zavadnout. Poté do něho vmícháme připraveného lososa.
-
Na talíř nandáme porci cibulové rýže, na ni navršíme lososovo-špenátovou směs a vše posypeme čerstvě namletým pepřem.
Poznámka od kuchařky
Pro většinu lidí je uzený losos lahůdkou sám o sobě, jen tak s čerstvým pečivem. U nás doma se bohužel s takovým ohlasem nesetkal, tak jsem hledala recept, jak ho co nejšetrněji tepelně upravit a převést na kompletní hlavní jídlo. Snad se mi to alespoň trochu podařilo.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.