Uzený jazyk s křeno-mandlovou omáčkou

51
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 uzený hovězí jazyk
300 ml smetany
3 PL másla
3 PL hladké mouky
500 ml bujónu nebo masového vývaru
40 g oloupaných mandlí
30 g nastrouhaného křenu
2 PL cukr
citrónová šťáva
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Jazyk uvaříme. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Osolíme a za stálého míchání přiléváme vývar. Necháme asi 20 minut povařit, dokud omáčka dostatečně nezhoustne.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak zalijeme smetanou, podle chuti dosolíme, přidáme cukr a citrónovou šťávu. Přidáme křen přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Mandle opražíme na suché pánvi.
    Omáčku podáváme s uvařeným uzeným jazykem, karlovarským knedlíkem a posypané opraženými mandlemi.