![Uzené vepřové se špenátem a třapáči_5ffaf7e556d0f.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/uzene-veprove-se-spenatem-a-trapaci_5ffaf7e544d1e.jpeg)
Suroviny
- uzené maso (v tomto případě vepřové ocásky)
- 1,5 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 balení mraženého sekaného špenátu
- 1/2 cibule
- olej
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky kmínu
- sůl
- 1 balení halušek v prášku
Postup přípravy receptu
-
Maso: Maso omyjeme, dáme do pekáčku, podlijeme 1cm vody, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a stroužky česneku a přikryté pečeme ½ hod. Poté maso vložíme do vařící vody a ještě ½ hod. povaříme. Tímto postupem získáme uzený pečený sos pro třapáče.
-
Špenát: Na troše oleje zpěníme cibuli, přidáme zmrazený špenát a na mírném ohni pomalu necháme podusit – povolit. Poté ochutíme solí, kmínem, utřeným česnekem a nepřikryté necháme odpařit tekutinu, kterou špenát uvolnil.
-
Třapáče: Haluškovou směs smícháme podle návodu s vodou, necháme 5 min. odpočinout, poté přendáme na prkénko (po částech, vše najednou by bylo moc) a nožem odškrabujeme do vařící osolené vody kousky těsta velikosti sousta – třapáče (větší než halušky přes haluškovač). Necháme povařit 2-3 min., vyjmeme a dáme do sosu z masa, ve kterém omastíme.
Poznámka od kuchařky
Asi sklidím výtky na použití směsi ze sáčku, ale jako inspirace na trochu jiné zpracování halušek (které lze samozřejmě připravit i domácí) snad tolik vadit nebude.