
Suroviny
4 porce
- 400 g uzené rolky nebo krkovice, plece
- 2 cibule velké
- olej nebo sádlo
- 1 česnek – palice
- 1-1,5 lžíce mleté sladké papriky – dle barvy
- 600 g kysaného zelí okapaného
- sůl (pozor na slanost uzeného masa a zelí!)
- pepř mletý
- cukr krupice – není nutný
Postup přípravy receptu
-
Na oleji nebo sádle osmažíme dozlatova na kostičky pokrájené cibule, ke kterým přidáme osmažit na menší kostičky nebo nudličky pokrájené uzené maso.
-
Do masové směsi přisypeme okapané zelí, promícháme, pokud je třeba, osolíme a dle kyselosti zelí přidáme i trošku cukru.
-
Já cukru přidávám vždy alespoň lžíci, protože pomůže uvolnit ze zelí šťávu a nemusí se poté v pekáči téměř podlévat vodou.
-
Zelnou směs nasypeme do sádlem nebo olejem vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy, zaklopíme a pečeme cca 50 minut v předehřáté troubě na 190 stupňů.
-
Během pečení jednou ode dna promícháme a dle potřeby podlijeme vodou.
Podáváme s houskovým, kynutým nebo bramborovým knedlíkem, gnocchi, špeclemi, chlebem.
Poznámka od kuchařky
Do zelné směsi můžeme před pečením přidat cca 1,5 lžičky hladké mouky nebo trošku jíšky a o maličko více ho podlít, tím v zelí vytvoříme i více sosu, ale nutné to není. Také je možné do směsi na jemno přistrouhat jednu bramboru.