Uzená zelňačka

51
- reklama -

Suroviny

1 uzené kosti větší masité
kysané zelí
2 větší mrkve
4 větší brambory
zakysaná smetana
kmín
sladká červená paprika
pepř
4 kuličky nového koření
masox
sůl
2 stroužky česneku
majoránka
1-2 cibule
záklechtka (mouka+voda)

Postup přípravy receptu

  1. Uzenou kost uvaříme ve vodě. Necháme vychladnout a maso obereme. Vývar přecedíme. Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme zvlášť ve slané vodě.


    Zobrazit celý recept

  2. Do hrnce dáme cibuli nakrájenou na drobno a necháme zesklovatět. Poté přidáme uzené maso, propláchnuté kysané zelí, mrkev nakrájenou na kolečka a zasypeme 1 lžičkou sladké papriky. Promícháme a zalijeme uzeným vývarem. Přisypeme lžičku kmínu, 4 kuličky nového koření, masox a vaříme do měkka.

  3. Po uvaření zahustíme záklechtkou do požadované hustoty, přidáme lžičku majoránky, prolisovaný česnek, celou zakysanou smetanu a předvařené brambory. Promícháme a vaříme dalších 10 minut. Dochutíme solí a trochou cukru.

  4. Podáváme s chlebem.