![Uzená plec na víně_5ffa62df6935d.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/uzena-plec-na-vine_5ffa62df58dd9.jpeg)
Suroviny
4 porce
- 600 g uzené plece vepřové
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 3 lžíce sekané petrželové natě
- 100 ml červeného vína
- vývar
- 1 bobkový list
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- černý pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
V kastrolu rozpálíme olivový olej a máslo a necháme zesklovatět plátky cibule. Přidáme plátky celeru a mrkve a opékáme dohněda. Zalijeme vínem a necháme ho zprudka odpařit.
-
Jakmile se veškerá tekutina vydusí, vložíme maso, které jsme pokrájeli na 2-3 menší kusy a opečeme ho ze všech stran. Přidáme bobkový list, petrželku, dobře opepříme a zalijeme takovým množstvím horkého vývaru, aby hladina sahala do třetiny výšky masa.
-
Dusíme na velmi nízké teplotě hodinu až hodinu a půl, přičemž pokrm hlídáme a podle potřeby doléváme horký vývar.
-
Hotové maso vyndáme a ostatní vydusíme na tuk (zůstává stopa po vařečce na dnu hrnce). Přisypeme hladkou mouku, prosmahneme a zalijeme horkým vývarem. Kousky zeleniny pomačkáme šťouchadlem na bramborovou kaši, zmírníme teplotu na minimum a prováříme asi 25 minut.
-
Na závěr vrátíme maso, které jsme nakrájeli na plátky, a prohřejeme (pokud nechceme mít maso přímo v omáčce, prohřejeme ho na páře, nebo ho po vyjmutí z pokrmu zabalíme do alobalu).
-
Omáčku opatrně – podle chuti – dosolíme až hotovou, protože vývar je slaný a uzené maso jí také předá část ze svojí slanosti.
Poznámka od kuchařky
Jedná se o upravený recept podle knihy Co chutná v Evropě (italská kuchyně).