
Suroviny
3 porce
- 3 ks uzená kuřecí stehna
- 50 g uzené slaniny (špeku)
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 větší brambory
- 1/2 hlávky kapusty
- sůl
- pepř
- kousek barevné papriky pro barevnost pokrmu
Postup přípravy receptu
-
Zapneme si troubu na vyhřátí. Polovinu hlávky kapusty rozpůlíme, vyřízneme košťál, nakrájíme na silnější nudličky a dáme do vařící vody bez pokličky na 5 minut povařit. Poté vodu slijeme a kapustu odsuneme bokem na později.
-
Brambory, cibuli a česnek oloupeme, brambory nakrájíme na větší kostky, česnek na plátky a cibuli nadrobno. Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky, dáme na 4 minutky na mírném plameni osmahnout, přidáme cibuli a česnek a 8 minut restujeme za stálého míchání do světle zlaté barvy.
-
Všechny takto upravené suroviny dáme do větší mísy společně s provařenou kapustou, osolíme, opepříme (pokud chceme, přidáme pro barevnost na droboučké kousky nakrájenou menší papriku), nejlépe rukama dobře promícháme a polovinu takto připravené směsi dáme do ohnivzdorné mísy nebo pekáčku.
-
Na to poklademe opláchnutá kuřecí stehna a opět navrstvíme zbývající směs. Podlijeme necelým decilitrem vody, přiklopíme víkem nebo alobalem, vložíme do předehřáté trouby a na plný výkon pečeme 10 minut.
-
Troubu stáhneme na 3/4 výkon, víko (alobal) odstraníme a dopékáme dalších 10 minut. Po upečení vyndáme z trouby, upečená uzená stehna ze zapékací mísy přendáme stranou, kapustu s brambory a šťávou promícháme, nandáme na talíř, přiložíme stehna a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Z lednici mě hleděla ještě půlka kapusty, špek i stehna byly také, tak jsem vyzkoušela naši oblíbenou kapustu trošku jinak a udělala jsem dobře.
Všechny suroviny při pečení pustily krásně “šťávičku“, byla dobrá, přírodní, chuťově akorát a my jsme si opět pochutnali. Jen při konzumaci jsem dala kůži ze stehna bokem, zdála se mi nějaká gumová, ale masko bylo krásně měkkounké a šťavnaté.









