Uzená kuřecí stehna s bramborovou kaší

175
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 kuřecí stehna
4 plátky másla (0,5 cm silné)
trocha vody
Kaše:
1 kg brambor
sůl
1-1,5 dl mléka
2 cm másla

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí stehna omyjeme, dáme do pekáčku, na každé stehno položíme 0,5 cm plátek másla a podlijeme vodou do výšky 1 cm.

  2. Přikryté pečeme v troubě na 200°C přibližně 40min., občas polijeme stehna výpekem z pekáčku.

  3. Na kaši dáme vařit oloupané a na malé kostičky nakrájené brambory do vody s 1 lžící soli.

  4. Měkké brambory scedíme, přidáme plátek másla a šlehačem vyšleháme dohladka.

  5. Pak po trochách všleháváme teplé mléko, dokud není kaše lehká, hladká a nadýchaná.

  6. Nakonec dosolíme podle chuti, raději postupně všlehat trochu soli a ochutnat, ať nepřesolíme.

Poznámka od kuchařky

S mlékem opatrně, ať není moc řídká, měla by držet tvar a ne se rozlít jako krupicajda 🙂 Pokud dáte mléko hned zkraje, brambory se neodlehčí a kaše se pak táhne a je hutná.

Samozřejmě lze použít i šťouchadlo na brambory, v kaši pak bývají ale malé hrudky, málokdy se povede ručně vše rozmělnit.

Tuto nejjednodušší a podle mě nejchutnější úpravu uzených kuřecích stehen jsem tu nenašla, třeba se bude nějakému začátečníkovi hodit :).