Uzbecký plov (po česku)

158
- reklama -

Suroviny
6 porcí

1/2 kg masa na větší kostky
1/2 kg rýže
400 g mrkve na tenké nudličky
2 cibule nahrubo nakrájené
1 velká hlavička česneku
1 lžička římského kmínu
1,5 l vývaru (zeleninového kuřecího k vepř hovězího k hov masu)
sůl
pepř
oleje na pánev trochu více

Postup přípravy receptu

  1. Pokrm budeme připravovat nejlépe v hlubším litinovém kastrolku. Vše si nejdříve nakrájíme.

  2. Na oleji osmažíme dozlatova nahrubo nakrájenou cibuli.

  3. Přidáme na větší kousky nakrájené maso, prudce orestujeme cca 10min.

  4. Osolíme, opepříme a přidáme nudličky mrkve. Restujeme dále cca 10 min. a mícháme.

  5. Přidáme česnek, kmín, sůl, pepř a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené a dusíme asi 5-10min. podle druhu masa.

  6. Nyní přidáme rýži, kterou rozložíme na maso, zalijeme vývarem a pod pokličkou při mírném ohni dusíme, dokud rýže není měkká.

  7. Jakmile začne vstřebávat vývar, uděláme obrácenou vařečkou díry, aby se vývar dostal ke dnu. Nemícháme, jen kontrolujeme vývar a příp. dolijeme i vodu, aby byla šťáva a zároveň se tak rýže nemůže připálit – není úplně na dně (doporučuji hlídat šťávu tak do poloviny, aby rýže nebyla suchá).

    Trvá to max. 30min. (podle druhu rýže)

    Hotové na talířích sypeme cibulovou natí. Jednoduchý a nenáročný pokrm.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: inspirace netkucharka.cz – místo vody jsem zvolila vývar a oleje jen trochu pod cibuli.

Tento pokrm je hodně rozšířen po střední Asii a vaří se při slavnostních příležitostech (svatby,narozeniny apod.). Jako koření se používají i kuličky dřišťálu, ale ten se může pro jeho kyselost vynechat a navíc u nás není populární. Důležitý je ale kmín římský, který má svoji charakteristickou chuť i vůni a nelze jej zaměnit s obyčejným kmínem.

Nejlépe použít maso skopové nebo jehněčí, ale běžně se dělá i z hovězího, či vepřového.

Může se k tomu servírovat kečup, feferonky, nebo se k tomu přikusují i bagety.

Pije se k tomu čaj, ale i pivo, víno a muži si mohou dovolit i vodku, protože v Asii dávají více tuku (pravý plov se totiž dělá na sádle z uzbeckých beranů).

A nakonec: recept, který moc nezaujme pro svoji jednoduchost, ale já ráda zkouším kuchyni z různých končin světa. Když to mohou jíst jiní, tak proč ne my 🙂