
Suroviny
6 porcí
- 1/2 kg masa na větší kostky
- 1/2 kg rýže
- 400 g mrkve na tenké nudličky
- 2 cibule nahrubo nakrájené
- 1 velká hlavička česneku
- 1 lžička římského kmínu
- 1,5 l vývaru (zeleninového kuřecího k vepř hovězího k hov masu)
- sůl
- pepř
- oleje na pánev trochu více
Postup přípravy receptu
-
Pokrm budeme připravovat nejlépe v hlubším litinovém kastrolku. Vše si nejdříve nakrájíme.
-
Na oleji osmažíme dozlatova nahrubo nakrájenou cibuli.
-
Přidáme na větší kousky nakrájené maso, prudce orestujeme cca 10min.
-
Osolíme, opepříme a přidáme nudličky mrkve. Restujeme dále cca 10 min. a mícháme.
-
Přidáme česnek, kmín, sůl, pepř a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené a dusíme asi 5-10min. podle druhu masa.
-
Nyní přidáme rýži, kterou rozložíme na maso, zalijeme vývarem a pod pokličkou při mírném ohni dusíme, dokud rýže není měkká.
-
Jakmile začne vstřebávat vývar, uděláme obrácenou vařečkou díry, aby se vývar dostal ke dnu. Nemícháme, jen kontrolujeme vývar a příp. dolijeme i vodu, aby byla šťáva a zároveň se tak rýže nemůže připálit – není úplně na dně (doporučuji hlídat šťávu tak do poloviny, aby rýže nebyla suchá).
Trvá to max. 30min. (podle druhu rýže)
Hotové na talířích sypeme cibulovou natí. Jednoduchý a nenáročný pokrm.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: inspirace netkucharka.cz – místo vody jsem zvolila vývar a oleje jen trochu pod cibuli.
Tento pokrm je hodně rozšířen po střední Asii a vaří se při slavnostních příležitostech (svatby,narozeniny apod.). Jako koření se používají i kuličky dřišťálu, ale ten se může pro jeho kyselost vynechat a navíc u nás není populární. Důležitý je ale kmín římský, který má svoji charakteristickou chuť i vůni a nelze jej zaměnit s obyčejným kmínem.
Nejlépe použít maso skopové nebo jehněčí, ale běžně se dělá i z hovězího, či vepřového.
Může se k tomu servírovat kečup, feferonky, nebo se k tomu přikusují i bagety.
Pije se k tomu čaj, ale i pivo, víno a muži si mohou dovolit i vodku, protože v Asii dávají více tuku (pravý plov se totiž dělá na sádle z uzbeckých beranů).
A nakonec: recept, který moc nezaujme pro svoji jednoduchost, ale já ráda zkouším kuchyni z různých končin světa. Když to mohou jíst jiní, tak proč ne my 🙂









