Uzbecké lepjošky, housky

100
- reklama -

Suroviny
1 velká lepjoška, 10 houstiček

500 g hladké mouky
250 ml mléka (teplého)
80 g másla (rozpuštěného)
20 g droždí
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
1 vejce (na potření)

Postup přípravy receptu

  1. Rozpustíme máslo a z teplého mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Do mísy nasypeme mouku a sůl.

  2. Do mouky přidáme kvásek, rozpuštěné máslo a uhněteme hladké těsto. Těsto dáme na 1 hodinu na teplé místo vykynout.

  3. Po vykynutí vytvarujeme lepjošku nebo housky a potřeme je rozšlehaným vejcem. Můžeme je posypat černuchou (černý kmín), sezamem, solí (podle chuti) a dáme je péct do vyhřáté trouby na 180-190°C / cca 20-30 min., dokud nebudou z vrchu zlaté. Po vyndání necháme pečivo vychladnout a můžeme servírovat, třeba k polévce a nebo i jen tak k zakousnutí.

Poznámka od kuchařky

Pečeme na pečícím papíře, aby se nám nepřilepily. Já si lepjošky tvaruji rovnou na plechu s peč. papírem, protože se špatně přendávají. Manžel je Uzbek a mé lepjošky si nemůže vynachválit. Snad se i Vám povedou. Dobrou chuť! 🙂