Uzbecká samsa

64
- reklama -

Suroviny
10 kousků

2 balení listového těsta
500 g mletého hovězího/krůtího masa
2 cibule
4 brambory (syrové)
1 pórek
houby nebo žampiony (nemusí být)
3 lžičky římského kmínu
1 lžička muškátového květu
pepř, sůl
1 hovězí/kuřecí masox
hrst petrželky (nemusí být)
1 vejce (na potření)
černucha (černý kmín na posypání)

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájíme si na drobno cibuli, brambory, petrželku, pórek a houby/žampiony. Na pánvi zpěníme cibuli, přidáme maso a opékáme, dokud se nám maso nezatáhne a nebude už růžové. Maso osolíme, opepříme a přidáme brambory, pórek, houby, petrželku a kdo má rád, tak může přidat masox. Směs dochutíme římským kmínem a muškátovým květem, a ještě 10 minut smažíme.

  2. Připravenou směs necháme alespoň trochu vychladnout, jinak se nám bude špatně balit do listového těsta.
    Listové těsto si rozdělíme na kousky a z každého housku vyválíme větší (cca. 10x10cm) , tenké kolečko, které naplníme směsí a uzavřeme tak, aby se nám směs nedostala ven (I když občas mám v těstě malé trhlinky, tak mi směs zatím nikdy nevytekla). Samsy skládáme na plech s pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme černuchou (černým kmínem).

  3. Samsy pečeme na 170°/ cca. 30 minut – dokud nám nezezlátnou. Podáváme horké, ale i studené jsou dobré. Dobrou chuť! 🙂

Poznámka od kuchařky

Pečeme na pečícím papíře, aby se nám nepřilepily. Černucha neboli černý kmín je aromatické koření, které se používá v uzbecké, arabské… kuchyni a ne každému může zachutnat. 🙂 Samsa se může dělat na mnoha způsobů, mně ale prozatím nejvíce chutná tento. 🙂