Uzbecká kuřecí šurpa z Buchary

95
- reklama -

Suroviny

Vývar:
2-3 kuřecí skelety se zbytky masa
(několik odřezků z kuřat s masem)
1 mrkev
1 petržel
1 ks celeru
1/2 cibule
4 zrnka nového koření
5 zrnek celého černého pepře
sůl
Na šurpu:
1 cibule
(obrané maso z vývaru)
1 mrkev
kousek celeru
1 rajčatový protlak (cca 120-150 g)
hrst lístků polníčku
(1,25 litru připraveného kuřecího vývaru)
3 brambory
1 lžíce sušeného estragonu nebo 2 lžíce čerstvého estragonu
snítky kopru
petrželka
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Ze skeletů a odřezků masa z kuřat si připravíme vývar.

  2. Vývar: Několik kuřecích skeletů se zbytky masa, několik odřezků z kuřat s masem, 1 mrkev, 1 petržel, vykrojený srpek celeru, půlka cibule, 4 zrnka nového koření, pět zrnek celého černého pepře, sůl.

  3. Vložíme vše do studené vody, přivedeme k varu a vaříme do změknutí masa, (asi 45 – 60 min.).

  4. Šurpa: cibulku zpěníme na másle.

  5. Maso z vývaru pokrájíme na menší kousky a vložíme k osmažené cibulce. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, na jemno strouhaný celer, několik lístků polníčku a rajčatový protlak a smažíme vše asi 5 min.

  6. Zalijeme vývarem a okořeníme estragonem a koprem.

  7. Nakonec vsypeme na kostky nakrájené brambory a vaříme 15-20 min.

  8. Na talíři ozdobíme snítkami kopru a petrželkou.