Suroviny
- Suroviny:
- 90 g hladké mouky
- 60 g krupicového cukru
- 50 g kokosového džusu
- 50 g kokosového mléka
- 50 g rostlinného oleje
- 20 g krupicového cukru
- 4 žloutky
- 4 bílky
- 1 lžička prášku do pečiva s vinným kamenem
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky citronové šťávy
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dejte žloutky, přisypte 20 g krupicového cukru, sůl a metličkou vše vymíchejte. Dále přilijte olej a opět vše vymíchejte. Ke žloutkové směsi nalijte kokosové mléko a promíchejte. Poslední tekutou složkou je kokosový džus, který do směsi nalijte a opět důkladně promíchejte.
-
Do tekuté směsi prosejte hladkou mouku s lžičkou prášku do pečiva s vinným kamenem a opět metličkou vše společně vymíchejte.
-
Bílky nejprve vyšlehejte do pěny a poté postupně začněte přisypávat 60 g krupicového cukru. Dále do bílků přilijte 1/2 lžičky citronové šťávy. Bílky vyšlehejte do tuha.
-
Ke žloutkové směsi přidejte trochu vyšlehaného sněhu a metličkou ho zapracujte. Žloutkovou směs přelijte zpět ke zbylému sněhu a vše důkladně promíchejte stěrkou.
-
Těsto vlijte do menšího plechu, nejlépe 20×20 cm. Já měla plech maličko větší, ale čím menší bude, tím vyšší kostky budete mít. Těsto po plechu rozprostřete a uhlaďte.
-
Dužinu z kokosu navrstvěte na těsto. Dužinu vykrajujte na tenké plátky. Silnější plátek by zůstal i po upečení tužší.
-
Nakonec vložte plech do předehřáté trouby na 150°C a pečte 35 – 45 minut. Já pekla tak dlouho, dokud povrch korpusu nebyl narůžovělý.
-
Po upečení vyndejte korpus z plechu, stáhněte z jeho boků pečicí papír a nechte ho vychladnout. Po vychladnutí nařežte korpus na kostky.
-
V receptu je použit vinný kámen. Já jsem pořídila prášek do pečiva, který vinný kámen obsahuje a seženete ho v DMku nebo v prodejnách zdravé výživy.
Kokosový džus jsem zakoupila v Bille asi za 50,-. Nedoporučuji používat klasický džus. Ty obsahují navíc např. banán a jablko.
Pokud zakoupíte kokos, je v něm i šťáva, kterou do receptu používám.
Z kokosu jsem použila i dužinu
Poslední je kokosové mléko. Opět jsem ho zakoupila v Bille, cca za 30,-. Mají ho i v Albertu.
Poznámka od kuchařky
Video recept: https://youtu.be/kdRcqp5tNDY