ULT – Univerzální lité těsto

91
- reklama -

Suroviny
1 plech

2 vejce
1 hrnek cukru krystal
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
2 hrnky polohrubé mouky
1 sáček vanilinového cukru
1 sáček prášku do pečiva
trocha másla
hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem šleháme do pěny. Přidáme mléko a olej a opět pořádně promícháme. Přisypeme po troškách mouku a kypřící prášek. Ručním šlehačem si můžeme pomoct a mít těsto udělané ještě rychleji.


    Zobrazit celý recept

  2. Vylijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při asi 175°C. Do těsta můžeme pro kontrolu zapíchnout špejli, pokud na ní nezůstává tekuté těsto a vytáhneme ji čistou, je upečeno.

  3. Dají se z toho vyrobit spousty koláčů, např.: přidáme 2 lžíce kakaa a na plechu před pečením nastříkáme na těsto mřížku z tvarohu smíchaného s trochou cukru (kdo zná koláč „prošívaná deka“, vypadá to stejně).

  4. Těsto necháme světlé, na těsto nastříkáme tvaroh jako v předchozím tipu a do vzniklých čtverečků dáme kompotované jahody (skvělé jsou i broskve nebo meruňky). Upečeme ve formě jako bábovku.

  5. Nebo můžeme třeba poklást strouhanými jablky či hruškami a posypat skořicí; borůvky a drobenka, rybíz a drobenka, rebarbora a drobenka.

Poznámka od kuchařky

Výhodou je, že se nic nemusí vážit, stačí dva přibližně stejné hrnečky – 1 na tekuté ingredience a 1 na sypké =)

Fotka je těsto s kakaem a nastříkaným tvarohem – viz výše…