Suroviny
1 plech
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru krystal
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 sáček vanilinového cukru
- 1 sáček prášku do pečiva
- trocha másla
- hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy receptu
-
Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem šleháme do pěny. Přidáme mléko a olej a opět pořádně promícháme. Přisypeme po troškách mouku a kypřící prášek. Ručním šlehačem si můžeme pomoct a mít těsto udělané ještě rychleji.
-
Vylijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při asi 175°C. Do těsta můžeme pro kontrolu zapíchnout špejli, pokud na ní nezůstává tekuté těsto a vytáhneme ji čistou, je upečeno.
-
Dají se z toho vyrobit spousty koláčů, např.: přidáme 2 lžíce kakaa a na plechu před pečením nastříkáme na těsto mřížku z tvarohu smíchaného s trochou cukru (kdo zná koláč „prošívaná deka“, vypadá to stejně).
-
Těsto necháme světlé, na těsto nastříkáme tvaroh jako v předchozím tipu a do vzniklých čtverečků dáme kompotované jahody (skvělé jsou i broskve nebo meruňky). Upečeme ve formě jako bábovku.
-
Nebo můžeme třeba poklást strouhanými jablky či hruškami a posypat skořicí; borůvky a drobenka, rybíz a drobenka, rebarbora a drobenka.
Poznámka od kuchařky
Výhodou je, že se nic nemusí vážit, stačí dva přibližně stejné hrnečky – 1 na tekuté ingredience a 1 na sypké =)
Fotka je těsto s kakaem a nastříkaným tvarohem – viz výše…