
Suroviny
2 plechy
- 370 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g strouhaných lískových ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 rovná lžička kypřícího prášku
- špetka soli
- 1 vejce
- 2 lžíce rumu
- Na obalení:
- 2 vanilkové cukry
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy receptu
-
Moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme vanilkový cukr, vejce, rum, změklé máslo a mícháme, až se vše spojí. Přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a nastrouhanými ořechy a vypracujeme hladké těsto. Necháme 15 minut odpočinout.
-
Z půlky těsta vyvalujeme váleček široký 15 mm a krájíme na 5 cm dlouhé válečky, které vytvarujeme do tvaru rohlíčků. Rohlíčky klademe na plech s pečícím papírem. Z druhé půlky těsta na několikrát vyválíme plát vysoký asi 8 mm, z kterého pomocí kulaté formičky vykrajujeme rohlíčky. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170°C asi 20 minut. Hlídáme spodní část rohlíčků, protože po vytažení z trouby nám na pečícím papíru maličko dojdou.
-
V kávovém mlýnku rozemeleme na jemno vanilkový cukr, smícháme s moučkovým cukrem a rohlíčky v něm obalíme.
Poznámka od kuchařky
Nemusíme je obalovat všechny, ale půlkám rohlíčků smočíme konce v čokoládové polevě. Druhé rohlíčky půlku slepíme a ozdobíme čokoládovou polevou.