Újezdecké vanilkové rohlíčky z lískových ořechů

88
- reklama -

Suroviny
2 plechy

370 g hladké mouky
200 g másla
100 g strouhaných lískových ořechů
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 rovná lžička kypřícího prášku
špetka soli
1 vejce
2 lžíce rumu
Na obalení:
2 vanilkové cukry
2 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme vanilkový cukr, vejce, rum, změklé máslo a mícháme, až se vše spojí. Přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a nastrouhanými ořechy a vypracujeme hladké těsto. Necháme 15 minut odpočinout.

  2. Z půlky těsta vyvalujeme váleček široký 15 mm a krájíme na 5 cm dlouhé válečky, které vytvarujeme do tvaru rohlíčků. Rohlíčky klademe na plech s pečícím papírem. Z druhé půlky těsta na několikrát vyválíme plát vysoký asi 8 mm, z kterého pomocí kulaté formičky vykrajujeme rohlíčky. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170°C asi 20 minut. Hlídáme spodní část rohlíčků, protože po vytažení z trouby nám na pečícím papíru maličko dojdou.

  3. V kávovém mlýnku rozemeleme na jemno vanilkový cukr, smícháme s moučkovým cukrem a rohlíčky v něm obalíme.

Poznámka od kuchařky

Nemusíme je obalovat všechny, ale půlkám rohlíčků smočíme konce v čokoládové polevě. Druhé rohlíčky půlku slepíme a ozdobíme čokoládovou polevou.